Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finland deltar i Natos innovationsfond på en miljard – Tesi investerar 35 miljoner

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 17.5.2023 6.06
Pressmeddelande
innovaatiot

Finlands medlemskap i Nato skapar nya möjligheter för finländska uppstartsföretag. Finlands ansökan om att delta i Natos innovationsfond godkändes vid fondens sammanträde i Aten den 9 maj 2023. Tesi kommer att placera 35 miljoner euro i fonden. Finländska uppstartsföretag som utvecklar ny teknik och kapitalplaceringsfonder får samtidigt nya möjligheter till samarbete och finansiering.

Natos innovationsfond kommer att investera i nya teknogiskt banbrytande uppstartsföretag (deep tech) i inledningsfasen i de Nato-länder som är med i fonden och i olika venture capital-fonder som investerar i dessa företag. Storleken på den nyss inrättade fonden uppgår till en miljard euro och 22 Natoländer gick med i fonden redan när den inrättades sommaren 2022.

Näringsminister Mika Lintilä säger att det är viktigt att Finland blir en aktiv aktör i Natos viktiga funktioner och nätverk redan i början av medlemskapet.

”Avsikten med fonden är att säkerställa att kompetensen och ägandet i anslutning till ny teknologi och spetsinnovationer blir kvar i Nato-länderna. Finland har en väldig potential bidra med när det gäller teknologier som är viktiga för Nato, såsom artificiell intelligens och kvantteknologi. Fonden är en ny källa till tillväxtkapital för finländska uppstartsföretag som befinner sig i inledningsfasen och utvecklar omvälvande teknologi”, säger Lintilä.

”Vi utvecklar internationella nätverk och kanaliserar utländskt kapital och kunnande till Finland. Tesis investering ger finländska kapitalplaceringsfonder och uppstartsföretag tillgång till Natos innovationsfond och dess samarbetsnätverk”, säger Tesis verkställande direktör Pia Santavirta.

Natos innovationsfond investerar i kapitalplaceringsfonder och uppstartsbolag

Natos innovationsfonds investeringar riktas till teknologier som i huvudsak är avsedda att användas kommersiellt men som även kan användas inom försvaret eller för att trygga säkerheten (produkter med dubbel användning). Dessa teknologier har att göra med till exempel artificiell intelligens, big data, kvantteknologi, nya material, energi, bioteknologi och rymden. 

”Natos innovationsfond fokuserar i praktiken på att finansiera företag inom deep tech-branschen. Enligt en utredning som genomförts av Tesi finns det cirka 240 sådana företag i Finland. Det vanliga i fråga om deep tech-företag är att de behöver stora investeringar redan i inledningsfasen och långsiktigt kapital på grund av de långa utvecklingscyklerna”, säger Tesis ansvariga för fondinvesteringar Matias Kaila.

Natos innovationsfond har precis inrättats och den kommer att bedriva ett tätt samarbete med Nato och särskilt med Natos organisation för forskning och teknologi samt med innovationsacceleratorn DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) som är riktad till företag och forskningsinstitut. Avsikten är att fonden ska inleda sin verksamhet före Natos toppmöte i juli 2023.

Mer information:
Matias Kaila, direktör, fondinvesteringar, tfn. 040 720 1324
Pia Santavirta, verkställande direktör, Tesi, tfn 040 546 7749
Sofia Tuovinen, näringsminister Mika Lintiläs specialmedarbetare, tfn 029 516 0993
 

 

 
Tillbaka till toppen