Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finland och den belgiska regionen Bryssel undertecknade ett avtal om statistiska överföringar av förnybar energi – Finland säljer överskott för 1,65 miljoner euro

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 14.12.2022 11.37
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä och energi- och klimatminister Alain Maron från Brysselregionen har undertecknat ett avtal mellan Finland och Bryssel om statistiska överföringar i enlighet med EU:s direktiv om förnybar energi (RED II).

”Finlands långsiktiga satsning på att öka andelen förnybar energi har varit framgångsrik, och vi har överträffat vårt mål. Statistiska överföringar är ett kostnadseffektivt sätt för båda parter att fullgöra sina skyldigheter på EU-nivå”, konstaterar näringsminister Mika Lintilä.

Enligt avtalet överför Finland det faktiska överskottet av sitt mål för förnybar energi till Belgien. Den statistiska överföringen gäller 2021. Den statistiska överföringen uppgår till 132 GWh och dess köpesumma är 1,65 miljoner euro. Köpeskillingen betalas i en post. Den ska betalas av Bryssel senast den 31 december 2022.

Unionens mål enligt direktivet om förnybar energi har underlättats genom att medlemsstaterna ges möjlighet att utnyttja förnybar energi som förbrukas i andra medlemsstater för att uppnå sina egna nationella mål. Detta sker i form av en så kallad statistisk överföring där länderna sinsemellan kommer överens om hur stor andel som skall överföras och köpesumman.

Enligt direktivet ska alla medlemsstater som deltar i överföringen anmäla överföringen till Europeiska kommissionen som villkor för att dessa överföringar ska träda i kraft.

I EU:s direktiv om förnybar energi anges ett bindande övergripande unionsmål som innebär att andelen energi från förnybara energikällor i unionens totala energikonsumtion 2030 ska vara minst 32 procent. För att uppnå målet på unionsnivå ska medlemsstaterna fastställa egna nationella bidrag. Finland har meddelat att det strävar efter att andelen förnybar energi ska vara minst 51 procent år 2030. 

Medlemsstaterna ska dessutom varje år bevara sina grundläggande andelar som baserar sig på de medlemsstatsspecifika målen för förnybar energi i det föregående direktivet om förnybar energi (2009/28/EG). Den grundläggande andelen i Finland är 38 procent. År 2020 var andelen förnybar energi av den totala slutkonsumtionen 44,6 % och andelen beräknas ha ökat ytterligare 2021. 

Statsrådet bemyndigade minister Lintilä att på Finlands vägnar underteckna avtalet den 24 november 2022. 

Ytterligare information:
Nicoleta Kaitazis, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7067

 
Tillbaka till toppen