Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

IEA:s utvärderingsbesök om Finlands energipolitik till beslut

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 24.10.2022 14.44 | Publicerad på svenska 25.10.2022 kl. 12.43
Pressmeddelande
Maiden lippuja

Det veckovisa besöket i Finland av Internationella energiorganet IEA:s expertgrupp avslutades den 24 oktober 2022. Gruppen besökte Finland för att utvärdera den genomförda energipolitiken och framtidsutsikterna. Den tematiska tyngdpunkten i utvärderingen av Finland ligger denna gång på elektrifiering, produktion av ren energi och främjande av användningen av väte.

Under besöket, som ordnades av arbets- och näringsministeriet, träffade utvärderingsgruppen företrädare för olika ministerier, centrala aktörer inom energisektorn, verksamhetsutövare samt intresse- och frivilligorganisationer.

”Gruppen har gått igenom en enorm mängd information och diskuterat med cirka hundra experter. Jag vill tacka utvärderingsgruppen för en noggrann behandling av ytterst aktuella teman. Samtidigt som vi sörjer för en trygg energiförsörjning måste vi konsekvent satsa på en klimatneutral framtid. Jag är säker på att den kommande rapporten hjälper oss att utveckla en hållbar energipolitik”, säger Riku Huttunen, överdirektör vid arbets- och näringsministeriets energiavdelning.

Enligt utvärderingsgruppens preliminära rekommendationer ska Finland utarbeta en beredskapsplan för att uppnå 2035 års mål om klimatneutralitet i händelse av att LULUCF-sektorns mål om kolsänkor inte uppnås i den omfattning som förväntas. Finland ska också se till att de tillfälliga åtgärder som vidtas på grund av energiprischockerna inte försämrar effekterna av långsiktiga beslut och investeringar i ren energi.

Gruppen rekommenderar också att Finland säkerställer att de centrala ministerierna, ämbetsverken och andra offentliga samfund har tillräckliga resurser för att snabbt utveckla lagstiftningen, genomföra reformer och underlätta påskyndat och förenklat tillståndsförfarande för projekt och stödinfrastruktur för ren energi.

I rekommendationerna ingår också att säkerställa att det i Finland finns tillräckligt med yrkeskunnig arbetskraft för att uppnå ambitiösa klimat- och energimål. Samarbetet inom energi- och klimatplanering mellan nationella, regionala och kommunala myndigheter bör också stärkas.

”Gruppen är tacksam för den hjälp och det goda samarbete som finländarna erbjudit och som stödde utvärderingen. De finländska aktörernas gästfrihet, öppenhet och vilja att dela med sig av information gjorde besöket mycket informativt, produktivt och angenämt”, konstaterade Robert McGuinness, den irländske ledaren för utvärderingsgruppen.

IEA:s utvärdering av länder är en inbördes utvärdering där medlemmar från IEA:s sekretariat, OECD:s kärnenergiorganisation NEA, Europeiska kommissionen och från Australien, Holland, Ireland, Kanada, Danmark, Turkiet och Estland ingick i den grupp med tolv experter som utvärderade Finland.

Efter besöket utarbetar IEA:s sekretariat tillsammans med utvärderingsgruppen en skriftlig rapport om utvärderingen. Den slutliga rapporten publiceras våren 2023. I den presenteras bedömningar om det energipolitiska läget i Finland och ges rekommendationer om behövliga nya politikåtgärder.

IEA:s tidigare utvärderingar av Finland utfördes åren 2018, 2013 och 2007. I dem har Finland fått erkännande för sina politiska val och mångfalden i det energipalett som används.

Ytterligare information:
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 431 6518
Juho Korteniemi, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 567 0715
 

 
Tillbaka till toppen