Hoppa till innehåll

Lagförslag: En ny konkurrensutsättningsmodellen för havsvindkraftsverk som etableras i den ekonomiska zonen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2024 13.57
Pressmeddelande
Tuulivoimaloita merellä

Den 3 oktober 2024 lämnade statsrådet regeringens proposition om havsbaserad vindkraft i Finlands ekonomiska zon till riksdagen. Syftet är att främja havsbaserad vindkraft, förtydliga bestämmelserna om projekt för havsbaserad vindkraft i den ekonomiska zonen och säkerställa att rättigheterna att utnyttja havsbaserad vindkraft beviljas på ett jämlikt, transparent och förutsägbart sätt.

Hittills har det inte funnits någon energiproduktion i Finlands ekonomiska zon. Havsbaserade vindkraftsprojekt planeras just nu för området. Propositionen förtydligar bestämmelserna om dessa projekt eftersom det finns brister i de gällande bestämmelserna. Det förbättrar också förutsättningarna att genomföra projekten samt konkurrensen och öppenheten på marknaden. Vindkraftsprojekten bedöms få positiva samhällsekonomiska effekter och ha en gynnsam inverkan på tillgången till energi. 

Genom lagstiftningen främjas en förutsägbar och sporrande verksamhetsmiljö samt en smidig projektutveckling och ett smidigt byggande. Samtidigt förbättras möjligheterna att samordna havsbaserad vindkraft och annan användning av havsområdet, såsom sjöfart och fiske.

Samtidigt med de nya bestämmelserna föreslås det  ändringar i lagen om Finlands ekonomiska zon, lagen om Energimyndigheten och i vissa andra lagar. Propositionen bidrar till målet i regeringsprogrammet  om att förtydliga spelreglerna för den havsbaserade vindkraften i Finlands ekonomiska zon. Förslaget hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och behandlas i samband med den. Lagstiftningen skulle träda i kraft den 1.1.2025. I den nya lagstiftningen finns inga ändringar som gäller Finlands territorialvatten eller havsvindkraftverkens anslutningsledningar.

Statsrådet väljer ut vindkraftsområdena och Energimyndigheten organiserar konkurrensutsättningen   

Finlands ekonomiska zon är ett internationellt havsområde som finska staten har rätt att utnyttja ekonomiskt. Enligt propositionen ska statsrådet få välja ut områden som lämpar sig för havsbaserad vindkraft och fatta beslut om konkurrensutsättning av områdena. 

Hittills har företagen själva utrett lämpliga projektområden i den ekonomiska zonen. När statsrådet väljer ut dessa områden, förbättras möjligheterna att samordna de marina funktionerna. Vid valet av områden kan man bättre beakta miljöaspekterna och annan användning av havsområdet, framför allt fiske och sjöfartsleder.

Den nya processen består av tre delar: 1) Statsrådet väljer ut vindkraftsområdena med beaktande av samhällets helhetsintresse 2) Energimyndigheten organiserar konkurrensutsättningen. Vinnaren av konkurrensutsättningen väljs utifrån av såväl anbudets pris som kvalitativa faktorer. 3) Vinnaren ges ensamrätt att hos statsrådet ansöka om tillstånd att utnyttja ett visst område. Tillståndet ger ensamrätt att under en viss tid utföra undersökningar i området och använda området för projektet. 

Utnyttjandetillståndet är inget klartecken för att vindkraftsprojektet får genomföras eftersom det också förutsätter andra tillstånd. Genom propositionen preciseras också vilken nationell lagstiftning som ska tillämpas på Finlands ekonomiska zon. 

På grund av den nya konkurrensutsättningsmodellen  är det möjligt att bidra till att de företag som har kapacitet att genomföra vindkraftsprojekt får nyttjanderätt till områdena. Målet är att säkerställa att rättigheterna att utnyttja havsbaserad vindkraft beviljas på ett jämlikt, transparent och förutsägbart sätt.

Dessutom förbereder regeringen fastighetsskatt för ekonomiska zonen vid finansministeriet. Projektens lokala acceptans ska stärkas genom att en del av skatteintäkterna styrs till de kommuner som påverkas av regionala nackdelar.

Mer information:
Tuuli Oikarinen, specialsakkunnig, tfn 0295 047 292
Outi Vilén, ledande sakkunnig, tfn 0295 047 016