Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Lagförslag ut på remiss: Ensamföretagare och mikroföretag ska få hjälp med rekryteringen i form av de minimis -stöd

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 31.1.2022 11.01 | Publicerad på svenska 31.1.2022 kl. 14.05
Nyhet

Arbets- och näringsministeriet tar emot utlåtanden om ett utkast till regeringens proposition som går ut på att arbets- och näringsbyråerna ska kunna ge ensamföretagare och mikroföretag handledning för anställning av arbetstagare och utveckling av arbetsgivarfärdigheterna. Tjänsten är avgiftsfri och betraktas som företagets de minimis -stöd. Målet är att sänka rekryteringströskeln och svara mot utmaningarna kring matchningen av arbetskraft och på så sätt bidra till företagens tillväxt och sysselsättning.

Med de minimis -stöd avses stöd av mindre betydelse som ett företag kan få av olika instanser som beviljar stöd upp till sammanlagt högst 200 000 euro under tre beskattningsår.

Företagarträningen bottnar i den nationella tjänsten Sysselsätt skickligt och dess föregångare pilotförsöket Från företagare till arbetsgivare som närings-, trafik- och miljöcentralen och arbets- och näringsbyrån i Nyland samordnade 2017–2021. Tjänsten tolkades vara information och rådgivning enligt 4 kap. 1 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice (916/2012). Tjänsten har dock eventuella gränssnittsutmaningar med tanke på reglerna om statligt stöd. 

Enligt det utlåtande som arbets- och näringsministeriet fått av företagsstödsnämnden uppfyller tjänsten villkoren för statligt stöd enligt EU-lagstiftningen. Enligt utkastet till propositionen ska 4 kap. 4 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice ändras så att företag kan ges träning för att utveckla anställnings- och arbetsgivarfärdigheterna i form av de minimis-stöd. Lagförslaget gör det också möjligt att fortsätta med tjänsten Sysselsätt skickligt.

Remisstiden pågår fram till den 20 februari 2022.

Ytterligare information:
Anna Aaltonen, sakkunnig, tfn 0295 047 097
Tiina Oinonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 049 295

 
Tillbaka till toppen