Hoppa till innehåll

Lagutkast om främjande av havsbaserad vindkraft i den ekonomiska zonen på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 23.5.2024 14.02 | Publicerad på svenska 24.5.2024 kl. 13.35
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet har sänt på remiss ett utkast till regeringsproposition där det föreslås att det stiftas en ny lag om havsbaserad vindkraft i den ekonomiska zonen samt att lagen om Finlands ekonomiska zon och lagen om Energimyndigheten ändras. Propositionen genomför målet i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering om att förtydliga spelreglerna för den havsbaserade vindkraften inom Finlands ekonomiska zon.

Syftet med propositionen är att främja havsbaserad vindkraft genom att skapa tydliga spelregler för den ekonomiska zonen. Den ekonomiska zonen är ett internationellt havsområde som finska staten har rätt att utnyttja ekonomiskt. Enligt förslaget kan statsrådet besluta om områden som lämpar sig för havsbaserad vindkraft och om konkurrensutsättning av dem. Vid valet av områden ska statsrådet beakta användningen av havet för annan verksamhet, såsom exempelvis sjöfart, fiske och andra havsbaserade vindkraftsprojekt, samt miljöfaktorer som helhet. 

Aktören väljs genom en öppen och transparent konkurrensutsättning som Energimyndigheten ordnar. Vid valet av vinnare av konkurrensutsättningen har både kvalitativa faktorer och anbudets pris betydelse. Detaljer om konkurrensutsättningsmodellen kommer att utfärdas genom förordning. Vinnaren av konkurrensutsättningen ges ensamrätt att hos statsrådet ansöka om tillstånd att utnyttja ett visst område. Utnyttjandetillstånd beviljas av statsrådet.

Utnyttjandetillståndet ger ensamrätt att under en viss tid utföra undersökningar inom området i fråga och utnyttja området för projekt som gäller havsbaserad vindkraft. Utnyttjandetillstånd innebär ännu inte visshet om att ett havsbaserat vindkraftsprojekt får genomföras, eftersom genomförandet av projektet också förutsätter andra tillstånd. Genom propositionen preciseras också vilken nationell lagstiftning som ska tillämpas på Finlands ekonomiska zon. 

Propositionen gör det möjligt att ersättning betalas till staten för användningen av ett område för havsbaserad vindkraft. Vinnaren av en konkurrensutsättning ska betala staten en utnyttjandeavgift under produktionstiden för det havsbaserade vindkraftsprojektet. 

På territorialvattnet som ligger närmare kusten och hör till Finland svarar Forststyrelsen för förvaltningen av de allmänna vattenområdena och delar ut områden för havsbaserad vindkraft till projektutvecklare utifrån sin egen modell för konkurrensutsättning. 

Propositionen har beretts som tjänsteuppdrag vid arbets- och näringsministeriet i samarbete med andra ministerier. Under beredningen har ministeriet ordnat två möten för intressentgrupper. Dessutom har det ordnats enskilda samråd med utvecklarna av havsbaserade vindkraftsprojekt.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2025.

Utlåtanden om utkastet till proposition kan lämnas till och med den 4 juli 2024

Utlåtanden om propositionsutkastet lämnas via webbtjänsten Utlåtande.fi. Utlåtanden kan lämnas fram till den 4 juli 2024. Utlåtandena behöver inte sändas till ministerierna separat per e-post eller post. Den som lämnar ett utlåtande måste registrera sig och logga in i webbplatsen utlåtande.fi. 

Alla utlåtanden är offentliga och publiceras på Utlåtande.fi. Om det inte är möjligt att använda tjänsten Utlåtande.fi, kan utlåtanden sändas per e-post till adressen kirjaamo.tem(at)gov.fi. Ange ärendenumret VN/12957/2023 i utlåtandet.

Mer information:
Outi Vilén, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7016 (primär kontaktperson, på plats fram till 14.6) 
Tuuli Oikarinen, specialsakkunnig, tfn 029 504 7292 (särskilt juridiska frågor, frånvarande 25.5–23.6)