Hoppa till innehåll

Minister Satonen: Projektet Destination Earth öppnar helt nya samarbetsmöjligheter mellan universitet och företag

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 10.6.2024 15.02 | Publicerad på svenska 11.6.2024 kl. 15.45
Pressmeddelande

”Projektet Destination Earth, som nu inleds, är ett utmärkt exempel på möjligheterna med digital modellering. Klimatmodellen är ett verkligt genombrott när det gäller exakthet, lokala detaljer och interaktion”, konstaterade arbetsminister Arto Satonen vid invigningen av Europeiska kommissionens flaggskeppsinitiativ för hållbar utveckling Destination Earth i Kajana den 10 juni 2024.

”Projektet öppnar helt nya samarbetsmöjligheter mellan universitet, forskningsinstitut och näringslivet, vilket i sin tur främjar välfärd och ekonomisk tillväxt i hela Europa och i Finland”, bedömer Satonen. 

I projektet Destination Earth skapas en exakt digital modell av jordklotet. Med hjälp av modellen kan man följa, simulera och förutse klimatet och andra naturfenomen. Projektets digitala klimatmodell har utbildats med superdatorn LUMI i Kajana. 

”Vårt forskningssamfund har entusiastiskt tagit vara på superdatorns möjligheter inom forsknings- och innovationsverksamhet på högsta nivå. Datorhallen i Kajana lockar också privata företag till Kajana. I vår har företag från Storbritannien och Island beslutat att utvidga sin datacentralverksamhet till Kajana”, berättar Satonen. 

I samband med invigningen av projektet diskuterade arbetsministern också med EU-kommissionens vice ordförande och konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Teman var statligt stöd, konkurrenspolitik, strategin för den inre marknaden och industripolitik. 

Superdatorn EuroHPC LUMI i Kajana är för närvarande den effektivaste superdatorn i Europa och den femte effektivaste superdatorn i världen. 

Mer information: 
Jukka Sarhimaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7330