Hoppa till innehåll

Nytt specialunderstöd till sammanslutningar som främjar en hållbar tillväxtpolitik och företags internationalisering

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 4.4.2024 13.52
Pressmeddelande

Den 4 april 2024 utfärdade regeringen en förordning om specialunderstöd till sammanslutningar som främjar en hållbar tillväxtpolitik och företags internationalisering. Understöd kan beviljas för sakkunnig-, informations- och rådgivningstjänster som tillhandahålls avgiftsfritt och som stöder små och medelstora företags export, beredskap för internationalisering samt deras internationella konkurrenskraft och tillväxt. Utlysningarna av understöd publiceras senare på webbplatsen haeavustuksia.fi.

En förutsättning för understödet är att verksamheten eller projektet för sin del stärker och kompletterar tjänsterna hos Team Finland-nätverket, som består av offentliga leverantörer av internationaliseringstjänster. Understödet beviljas inte för tjänster som riktar sig till enskilda företag.

De projekt som understöds uppgår till ca 100 000–400 000 euro. Enligt storleken på de projekt som understöds uppgår understödsbeloppet i fråga om enskilda understödsbeslut i regel till över 50 000 euro och som mest till ca 200 000 euro. Förvaltningen av projektunderstöd som beviljas som specialunderstöd är administrativt lättare än förvaltningen av de allmänna understöd som vanligen beviljats. Dess genomslag är också bättre än det allmänna understödet.

Understöd kan beviljas sådana i Finland registrerade sammanslutningar som är verksamma på nationell nivå och som stöder utvecklingen av arbets- och näringsministeriets ansvarsområde. Understöd kan av särskilda skäl beviljas sammanslutningar som är registrerade utomlands, om nyttan av projektet tillfaller Finland.

Utlysningarna av understöd publiceras senare på webbplatsen haeavustuksia.fi, som samlar alla utlysningar av statsunderstöd som ordnas av statsbidragsmyndigheterna på ett ställe.

Mer information: 
Riku Tsokkinen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7315
Teo Kangaspunta, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7325