Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Ta ditt barn med på jobbet 22.11.2019

Arbets- och näringsministeriet 9.10.2019 14.56
Nyhet

Barn med på jobbet-dagen firas igen fredagen den 22 november. Den riksomfattande temadagen i regi av barnombudsmannen, Centralförbundet för Barnskydd och arbets- och näringsministeriet firas som vanligt under veckan för barnets rättigheter. Läs här hur din arbetsplats kan delta i kampanjen och ordna dagens program!

Varför?

Det är bra för barn att veta var vuxna arbetar och vad de gör på jobbet. Arrangörerna tror att om arbetsplatserna är sporrande och villiga att utveckla arbetslivspraxis kan vi uppnå en allt bättre balans mellan arbete och familj. Vi hoppas att en dag då barnen är närvarande på jobbet underlättar diskussionen om att kombinera arbetet med familjelivet även under årets övriga dagar.

Vad?

Barn med på jobbet-dagen firades för första gången i Finland 2016.

Temadagens popularitet har överträffat arrangörernas alla förväntningar. Många stora arbetsgivare har deltagit i evenemanget redan tre gånger. Barn har fått vara med på jobbet på tusentals arbetsplatser runt om i Finland. Dessutom har alla arbetsmarknadsorganisationer gett sitt stöd åt kampanjen.

Planeringen av kampanjdagen koordineras av barnombudsmannens byrå och Centralförbundet för Barnskydd i samarbete med arbetsmarknadsorganisationerna.

Hur?

Temadagen går bra att fira på de flesta arbetsplatser: det enda som behövs är lite tid och kreativitet för att planera dagens program. Evenemanget behöver inte ta hela dagen. Dagen kan inledas med en genomgång av spelreglerna så att barnen vet hur man uppför sig på en arbetsplats. Programmet kan innehålla en gemensam presentation för alla deltagare, besök och rundvandringar eller andra inslag med anknytning till arbetsplatsens verksamhetsområde. Till exempel mötesanteckningar gjorda av barn kan innehålla helt nya insikter!

Anmäl din egen arbetsplats till kampanjdagen på adressen www.lapsimukaantöihin.fi

På samma webbplats kan du också utmana andra arbetsplatser att delta i evenemanget.

Alternativ?

Om det finns barn vars föräldrar inte har arbete, kan också mor- och farföräldrar, faddrar eller någon annan närstående vuxen ta barnet med på jobbet. För barn vars föräldrar inte har möjlighet att ta barnen med på jobbet kan skolor och daghem ordna annat program eller arbetslivsbesök som hänför sig till barnets rättigheter.

Tillbaka till toppen