Hoppa till innehåll

Proposition som sänker höjningen av nivåerna på distributionsskyldigheten till riksdagen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 14.53
Pressmeddelande
Bensaletku auton tankilla

Statsrådet sände till riksdagen en proposition med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av användningen av förnybara drivmedel för transport den 23 september 2024. I propositionen föreslås en måttfullare höjning av de i lagen föreskrivna nivåerna av distributionsskyldigheten och tilläggsskyldigheten.

Dessutom fogas till metoderna för fullgörande av distributionsskyldigheten en  flexibilitetsmekanism, inom ramen för vilken distributören kan fullgöra distributionsskyldigheten genom att finansiera andra alternativa utsläppsminskande åtgärder som genomförs i Finland inom ansvarsfördelningssektorn och senare också inom markanvändningssektorn. 

Det huvudsakliga syftet med propositionen är att lagstiftningen om distributionsskyldighet ska motsvara föresatserna i statsminister Petteri Orpos regeringsprogram.

”Vi höjer på lång sikt andelen förnybart bränsle från och med nästa år, vilket minskar Finlands beroende av fossila bränslen i trafiken. Vi utvecklar dessutom lagstiftningen om distributionsskyldighet ytterligare genom att införa en ny flexibilitetsmekanism. Genom mekanismen man kan utnyttja alternativa åtgärder för att minska utsläpp och införa en egen åtagandenivå för syntetiska bränslen som baserar sig på förnybar el och väte (RFNBO) för att påskynda investeringar”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Samtidigt är syftet att genomföra de nationella bestämmelser som krävs enligt RED III-direktivet. Genom de nya bestämmelserna som baserar sig på direktivet säkerställs att de mål för förnybar energi i trafiken som anges i direktivet uppnås i Finland år 2030.

I enlighet med RED III-direktivet kan den allmänna distributionsskyldigheten i fortsättningen uppfyllas med sådan förnybar el för transporter som levererats via laddningspunkter som är tillgängliga för allmänheten. 

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. De föreslagna lagarna ska träda i kraft den 1 januari 2025.

I propositionen om ändring av distributionsskyldigheten föreslås det att höjningarna av nivåerna på distributionsskyldigheten 2025–2027 sänks jämfört med den nuvarande lagen så att de stiger måttfullt från nivån 2024 (13,5 procent). Distributionsskyldigheten föreslås nästa år vara 16,5 procent, 19,5 procent år 2026 och 22,5 procent år 2027. Åren 2028–2030 stiger nivån från 31 procent till 34 procent. Tilläggsskyldigheten i fråga om s.k. avancerade förnybara bränslen ska åren 2026 och 2027 vara 4 procentenheter. 

En egen ökande skyldighet att uppfylla minimiandelen för syntetiska förnybara bränslen från och med 2028

För syntetiska, förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung införs en egen gradvis ökande skyldighet att uppfylla minimiandelen från och med 2028. Skyldigheten att uppfylla minimiandelen i fråga om dessa s.k. RFNBO-drivmedel ska vara 1,5 procentenheter åren 2028–2029 och fyra procentenheter 2030 och därefter. Det är också möjligt att uppfylla minimiandelen med förnybart väte som mellanprodukt som använts vid ett raffinaderi.

Den mer ambitiösa RFNBO-minimiandelsskyldigheten anses främja utvecklingen av den nationella väteekonomin, avskiljningen och vidareförädlingen av biobaserad koldioxid och nya investeringar i Finland. 

Mer information:
Nicoleta Kaitazis, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7067