Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Regeringen beviljade 2 miljoner euro för hantering av strukturomvandlingen i Kemi-Torneå – den totala finansieringen uppgår till 12,75 miljoner euro

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 29.6.2021 14.08 | Publicerad på svenska 29.6.2021 kl. 14.23
Pressmeddelande

Den 29 juni 2021 beviljade regeringen Lapplands förbund 2 miljoner euro för utveckling av Kemi-Torneåregionen. Sammanlagt har regeringen riktat 12,75 miljoner euro till den plötsliga strukturomvandlingen till följd av nedläggningen av fabriken i Veitsiluoto i Kemi.

Åtgärderna vid plötsliga strukturomvandlingar inleddes i april omedelbart efter det att Stora Enso meddelade att bolaget hade för avsikt att stänga fabriken i Veitsiluoto. Aktörerna i Lappland och arbets- och näringsministeriet organiserade sig snabbt i en gemensam grupp för att precisera lägesbilden och utarbeta en åtgärdsplan för att främja arbetstagarnas nya sysselsättning och regionens livskraft. 

Sammandrag av arbets- och näringsministeriets (ANM) finansiering: 

  • Sysselsättningsanslag 2,55 miljoner euro (ANM:s beslut)
  • Nationell fullmakt för företagsstöd 4,2 miljoner euro (statsrådets sammanträde 23.6.2021) 
  • Europeiska regionala utvecklingsfondens fullmakt för företagsstöd 4 miljoner euro (ANM:s beslut)
  • Regionutvecklingsanslag 2 miljoner euro (statsrådets sammanträde 29.6.2021) 

I utvecklingsplanen för plötslig strukturomvandling, som utarbetats av aktörerna i Lappland, presenteras metoder för att så snabbt som möjligt skapa nya ersättande arbetsplatser i området och på så sätt minimera de negativa konsekvenserna av nedläggningen av fabriken. 

Enligt utvecklingsplanen uppstår nya arbetsplatser genom investeringar i den industriella cirkulära ekonomin, basindustrin, turismen, handeln och servicebranschen. Det statliga stödet riktas till företagens förnyelse, innovationer och kompetens. Dessutom riktas stödet till att förbättra beredskapen för grön omställning, digitalisering och utnyttjande av teknik. Stödåtgärderna stärker företagandet och möjliggör uppstartsföretagande. I det inledande skedet av strukturomvandlingen har betydelsen av individuellt och socialt stöd framhävts. I fortsättningen betonas också i allt högre grad arbetstagarnas individuella lösningar och möjligheter när det gäller sysselsättning, utbildning och byte av yrke.

Ytterligare information:
Jenny Hasu, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 040 658 3510
Timo Nevaranta, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 050 574 1430
Marjukka Aarnio, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7150

 
Tillbaka till toppen