Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår ändringar i totalreformen av integrationslagen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 4.4.2024 13.48
Pressmeddelande

Totalreformen av integrationslagen träder i kraft vid ingången av 2025 när det huvudsakliga ansvaret för integrationen överförs till kommunerna. Regeringen lämnade den 4 april 2024 en proposition till riksdagen om ändringar i reformen som baserar sig på regeringsprogrammet. Bland annat ska ersättningstiden för den kalkylerade ersättningen för kommunerna och välfärdsområdena förkortas för att stärka de offentliga finanserna.

”Invandrare ska ha ett större ansvar för sin integration. Regeringen har som mål att ändra systemet så att det blir mer förpliktande och att stärka de offentliga finanserna”, säger inrikesminister Mari Rantanen

Staten betalar så kallad kalkylerad ersättning till kommunerna och välfärdsområdena för ordnande av integrationsfrämjande tjänster för personer med flyktingbakgrund. Regeringen föreslår att ersättningstiden för den kalkylerade ersättningen förkortas. Ersättning betalas bland annat för bedömning av servicebehovet, utarbetande av en integrationsplan samt för kostnaderna för tolkning. Målet är att minska volymen av uppgifter i anslutning till främjande av integration i kommunerna och öka invandrarnas egen aktivitet.

Den nuvarande kalkylerade ersättningstiden på fyra år för kvotflyktingar förkortas till tre år. Den ersättningstid på tre år som betalas för andra personer med flyktingbakgrund förkortas till två år. I denna grupp ingår även personer som får tillfälligt skydd och som har en hemkommun.

Det föreslås att stödet för vuxenblivande för unga som kommit till Finland som minderåriga utan vårdnadshavare i fortsättningen ska upphöra två år tidigare, dvs. vid 23 års ålder. Åldersgränsen sänks på motsvarande sätt som åldersgränsen för eftervård inom barnskyddet. Den lag som gäller detta trädde i kraft den 1 januari 2024.

En avgift för oanvänd tolkning kan tas ut i fortsättningen

Om invandraren uteblir från ett möte med kommunens eller arbetskraftsmyndighetens integrationstjänster och inte på förhand meddelar detta, kan en avgift i fortsättningen tas ut av invandraren för den oanvända tolkningen. Avgiften ska vara lika stor som avgiften för ett oanvänt besök hos social- och hälsovårdstjänsterna.

För att förbättra ställningen för invandrarmödrar föreslås ett tillägg på fem miljoner euro. Avsikten är att främja invandrarmödrars integration i samhället och stödja barnens integration. 
Ändringarna träder huvudsakligen i kraft den 1 januari 2025 när ansvaret för integrationstjänsterna i sin helhet överförs till kommunerna. En sänkning av åldersgränsen för stöd för vuxenblivande träder dock i kraft redan den 1 juli 2024.

Ytterligare information:
Timo Kerttula, inrikesministerns specialmedarbetare, [email protected] (inrikesministerns intervjuer)
Nea Brandt, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7239