Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Regeringen lämnade skrivelser till riksdagen om EU:s initiativ för att höja självförsörjningsgraden i Europa

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 17.5.2023 13.33
Pressmeddelande
EU-lippu

Den 17 maj 2023 lämnade regeringen till riksdagen två skrivelser från statsrådet om koldioxidneutral teknik, så kallad ”nettonollteknik”, samt främjande av tillgången till kritiska råvaror.

Den 16 mars 2023 offentliggjorde Europeiska kommissionen två lagstiftningsförslag. Genom dessa förslag strävar kommissionen efter att påskynda den gröna omställningen samt stärka EU:s självförsörjningsgrad. Teknik som påskyndar den gröna omställningen står i centrum för den globala tekniska konkurrensen.

Syftet med nettonollförslaget är att säkerställa att man inom EU snabbt bygger mer tillverkningskapacitet för tekniker, anordningar och komponenter som behövs för att producera klimatneutral förmånlig energi. Målet med förslaget är att fram till 2030 bygga en produktionskapacitet på 40 procent av det årliga behovet av nettonollteknik i Europa. Kommissionen strävar efter att uppnå detta mål genom att göra tillståndsprocesserna smidigare, utveckla de offentliga upphandlingarna och främja tillgången till den nödvändiga kompetensen.

Bakgrunden till paketet för kritiska råvaror är Europas råvaruberoende, som inte har förbättrats efter råvaruinitiativet 2008 och de meddelanden som har lagts fram efter detta. Nu senast har pandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina visat hur sårbart Europa är vid störningar i leveranskedjorna.

Avsikten med förslaget är att främja tillgången till de kritiska råvaror som EU behöver samt att göra leveranskedjorna mångsidigare. De åtgärder som kommissionen föreslår ska öka produktionen, bearbetningen och återvinningen av dessa råvaror. Industrins motståndskraft ska förbättras genom olika proaktiva åtgärder. Den förordning som gäller främjandet av tillgången på kritiska råvaror innehåller bestämmelser om tillståndsförfarande för projekt som gäller dessa.

Mer information:
Anita Silanterä, ledande sakkunnig, ANM, tfn 029 504 7256 nettonollteknik)
Riikka Aaltonen, gruvöverinspektör, ANM, tfn 029 506 4216 (kritiska råvaror)
Jarkko Vesa, specialsakkunnig, ANM, tfn. 029 504 7193 (kritiska råvaror)
Sampsa Nissinen, industriråd, ANM, 029 504 7189 
 

 

 
Tillbaka till toppen