Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Regeringens proposition: Bättre förutsättningar för Finnvera att bevilja små direkta exportkrediter

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 1.9.2022 15.36
Pressmeddelande
Finnvera

Regeringen föreslår en ändring av lagen om offentligt understödda export- och fartygskrediter samt ränteutjämning den 1 september 2022. Syftet med propositionen är i synnerhet att förbättra exportmöjligheterna för små exportprojekt och för små och medelstora företag när företagen får bättre finansiering för sina exportprojekt än för närvarande.

Propositionen är till sitt innehåll i stor utsträckning lagstiftningsteknisk, men till följd av ändringen har Finnvera-koncernen bättre förutsättningar att bevilja små och till och med större direkta exportkrediter. 

I och med propositionen kan Finnvera vid behov utöver exportgaranti och fartygsgarantier täcka kreditrisken också med andra åtgärder. När det gäller skyddet mot ränterisk föreslås det att bolaget i fråga om krediter med fast ränta ska kunna administrera ränteriskerna också på annat sätt än genom ränteutjämning. 

Lagen avses träda i kraft den 1 november 2022.

Ytterligare information: 
Timo-Jaakko Uotila, regeringssekreterare, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7128
 

 
Tillbaka till toppen