Hoppa till innehåll

Remissbehandlingen av ändringarna i samarbetslagen inleds

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 28.6.2024 10.31 | Publicerad på svenska 28.6.2024 kl. 11.00
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet ordnar den 28 juni–23 augusti 2024 ett remissförfarande om de ändringar i samarbetslagen som gäller höjning av tröskeln för lagens tillämpning och förkortning av tiden för omställningsförhandlingarna. Förslagen har beretts i en trepartsarbetsgrupp som inte var enig i sitt arbete.

Regeringen har som mål att reformera lagstiftningen om arbetslivet i syfte att undanröja hinder för sysselsättningen och i synnerhet förbättra verksamhetsförutsättningarna för små och medelstora företag. Ändringarna i samarbetslagen är en av regeringens arbetsmarknadsreformer. Målet är att minska den administrativa börda som lagstiftningen orsakar i synnerhet företag med färre än 50 anställda.

I den första fasen av lagprojektet genomförs regeringsprogrammets föresats om att tillämpningsområdet för samarbetslagen ska utökas och att minimitiden för omställningsförhandlingarna ska förkortas med hälften. Eventuella ändringsbehov i personalens styrelserepresentation bedöms i den andra fasen av lagprojektet.

Uppgifterna nedan baserar sig på arbetsgruppens betänkande som ska på remiss.

Tröskeln för tillämpning av lagen höjs till företag som sysselsätter 50 arbetstagare

Lagen tillämpas för närvarande på företag, sammanslutningar och filialer som regelbundet har minst 20 anställda. Lagens allmänna tillämpningsområde ska utökas regelbundet till dem som sysselsätter minst 50 arbetstagare. I lagen föreslås dock bestämmelser om vissa skyldigheter för arbetsgivare som regelbundet har 20−49 anställda.

Praxis om kontinuerlig dialog ska bibehållas för företag eller sammanslutningar som regelbundet sysselsätter 20–49 anställda. Förfarandena för dialog underlättas dock avsevärt jämfört med nuläget. Syftet med den kontinuerliga dialogen mellan arbetsgivaren och personalen är att främja behandlingen av ärenden mellan arbetsgivaren och personalen.

I lagen föreslås också bestämmelser om skyldigheten att föra omställningsförhandlingar som gäller minskning av anlitandet av arbetskraft för arbetsgivare som regelbundet har 20–49 anställda. De situationer som omfattas av skyldigheten att föra omställningsförhandlingar minskar dock betydligt jämfört med nuläget. 

Bestämmelserna om överlåtelse, fusion och delning av rörelse ska fortfarande tillämpas på alla företag, sammanslutningar och filialer som regelbundet sysselsätter minst 20 arbetstagare.

Minimitiden för omställningsförhandlingar ska förkortas med hälften

I samarbetslagen föreskrivs det om längden på förhandlingstiderna för omställningsförhandlingar som gäller minskning av anlitandet av arbetskraft. För närvarande ska omställningsförhandlingar föras i minst sex veckor eller 14 dagar, beroende på föremålet för förhandlingarna.

Förhandlingstiderna för omställningsförhandlingarna ska förkortas med hälften. Ändringen gäller alla företag, sammanslutningar och filialer som omfattas av lagens tillämpningsområde. Minimitiden för omställningsförhandlingarna är enligt förslaget antingen tre veckor eller sju dagar beroende på vilka ärenden som behandlas vid förhandlingarna och antalet anställda.

Till lagen fogas en ny tidsfrist som gäller arbetsavtalets upphörande. Tidsfristen ska tillämpas om arbetsgivaren lämnar en förhandlingsframställning om sin plan att säga upp minst tio anställda av produktionsorsaker och av ekonomiska orsaker. Arbetsavtalet för en arbetstagare som sagts upp får inte upphöra förrän 30 dagar har förflutit från det att förhandlingsframställningen lämnades till arbetskraftsmyndigheten.

Åtgärderna i regeringsprogrammet ska genomföras i två faser

Regeringsprogrammets åtgärder för att ändra samarbetslagen kan delas in i tre teman:
1.    En tröskel för tillämpning baserad på antalet anställda
2.    Längden på omställningsförhandlingarna
3.    Personalens styrelserepresentation

Frågor som gäller tröskeln för tillämpning och tiden för omställningsförhandlingarna behandlades under trepartsarbetsgruppens första mandatperiod mellan den 11 december 2023 och 20 juni 2024. Utöver arbets- och näringsministeriet ingår i arbetsgruppen företrädare för FFC rf, Akava ry, Tjänstemannacentralorganisationen STTK rf, Finlands näringsliv rf och Företagarna i Finland rf. Löntagarnas centralorganisationer tillsammans, Finlands näringsliv rf och Företagarna i Finland rf lät anteckna en gemensam avvikande mening till arbetsgruppens betänkande.

Arbetsgruppens betänkande var på remiss 28.6–23.8.2024. Målet är att regeringen ska överlämna propositionen till riksdagen i november. Ändringarna avses träda i kraft den 1 juli 2025.

Dessutom görs en utredning om eventuella ändringsbehov i styrelserepresentationen. Avsikten är att utredningen ska bli klar i slutet av hösten 2024. Arbetsgruppen behandlar utredningen under sin andra mandatperiod den 1 januari 2025–31 mars 2025. Därefter bedöms ändringsbehoven vid regeringens halvtidsöverläggning våren 2025. Med styrelserepresentation avses att personalen är representerad i företagets förvaltning, till exempel i styrelsen eller i ledningsgruppen.

Mer information:
Jukka Sarhimaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7330
Elli Nieminen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7056 (anträffbar 28.6 och från och med 29.7)

Tidslinjen beskriver skedena i beredningen:  Arbetsgruppens mandattid 11.12.2023–20.6.2024. Remissbehandling 28.6−23.8.2024. Utredning om ändringsbehoven i styrelserepresentationen hösten 2024. Regeringsproposition november 2024. Arbetsgruppens andra mandattid 1.1.2025–31.3.2025. Regeringens halvtidsöverläggning våren 2025. Lagändringarna i den första fasen träder i kraft 1.7.2025.