Hoppa till innehåll

REPowerEU-investeringsstöd för projekt för ren omställning kan sökas fram till den 29 februari

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 29.1.2024 13.04
Pressmeddelande
Finlands program för hållbar tillväxt -logo

Ansökningsomgången för REPowerEU inom ramen för Finlands program för hållbar tillväxt (RRP) har öppnats och pågår till den 29 februari 2024. Företag och sammanslutningar kan ansöka om stöd för investeringar i omställningen till ren energi. För de investeringsstöd som nu kan sökas har det reserverats cirka 54,5 miljoner euro. Stödet är avsett för projekt vars godtagbara kostnader överstiger fem miljoner euro.

Den finansiering som utlyses riktas till investeringar i ren omställning enligt pelare 5 som lagts till i Finlands program för hållbar tillväxt. Med hjälp av den stöds Finlands mål om klimatneutralitet 2035 genom att man främjar införandet av ny ren teknik inom energiproduktionen och energianvändningen samt genom att man ökar utvecklingen av produktionen och lagringen av väte i kommersiell skala. 

Stöd kan beviljas bland annat för

  • förnybara bränslen för transport (elektrobränslen och biobränslen)
  • värmeproduktion som inte baserar sig på förbränning
  • andra projekt för förnybar energi, såsom projekt som producerar hållbar biogas i större skala (med undantag av distribution och överföring av biogas), stora solenergiprojekt och projekt som främjar energilagring
  • viktiga väteprojekt av gemensamt europeiskt intresse (IPCEI)
  • andra nationella investeringar i väte.

Arbets- och näringsministeriet har för avsikt att fatta stödbesluten under våren 2024. De projekt som stöds ska vara slutförda senast den 30 juni 2026.

Stödet söks via Business Finlands e-tjänst

Ansökningar kan lämnas in för projekt för ren omställning som är storskaliga projekt för förnybar energi i demonstrationsfasen  och/eller projekt för produktion av förnybart väte. Finansiering söks via Business Finlands e-tjänst.

Finansiering kan sökas via Business Finlands e-tjänst. Ansökningar kan lämnas till e-tjänsten fram till den 29 februari 2024. Mer information om finansierade projekt som fått stöd för energiinvesteringar (RRF) och denna ansökningsomgång finns på arbets- och näringsministeriets webbtjänst: https://tem.fi/sv/projekt-som-fatt-rrf-stod-for-energiinvesteringar

Mer information:
Irene Heikkilä, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 158
Daniela Karlsson, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 371
E-postadresserna är i formen: fornamn.efternamn(at)gov.fi

 

Tillbaka till toppen