Hoppa till innehåll

Statens kärnavfallshanteringsfond får en ny direktion

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2024 16.18
Pressmeddelande
Ydinjätetynnyri ydinvaaramerkki kyljessään

Statsrådet tillsatte den 29 augusti 2024 direktionen för statens kärnavfallshanteringsfond för perioden 1.9.2024–31.08.2027. Ny ordförande för direktionen är Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Elos riskhanteringsdirektör Jarkko Heikkilä.

Ekonomie magister Jarkko Heikkilä har omfattande sakkunskap om banksektorn, medelsförvaltningen och pensionsförsäkringarna. Han har specialiserat sig på finansiella risker. Heikkilä har betydande erfarenhet av såväl strategisk som operativ riskhantering.

Till övriga direktionsmedlemmar utsågs budgetchef Mika Niemelä från finansministeriet som vice ordförande, biträdande direktör Anu Sammallahti från Statskontoret, industrirådet Tiina Ingman från arbets- och näringsministeriet och professor Peter Nyberg från Aalto-universitetet. Ingman och Nyberg är nya medlemmar i direktionen. 

Statens kärnavfallshanteringsfond har till uppgift att se till att samhället har tillräckliga resurser och tillräcklig kompetens för att sköta kärnavfallshanteringen under alla förhållanden. Fonden står utanför statsbudgeten och lyder under arbets- och näringsministeriet. Fonden består av två separata tillgångar: reserveringsfonden och fonden för kärnavfalls- och kärnsäkerhetsforskning.

Den förmögenhet på 2,8 miljarder euro som finns i fonden enligt det bokslut för 2023 som fastställdes i våras täcker kostnaderna för den återstående hanteringen av allt kärnavfall som hittills uppstått i Finland. I beloppet ingår också kostnader för nedmontering av de nuvarande kärnanläggningarna. 

Lagstiftningen om fondens placeringsverksamhet har under de senaste åren reviderats så att placeringsverksamheten i fråga om de medel som fonden förvaltar kan vara mångsidigare än tidigare. Därför krävs det av direktionen tillräcklig sakkunskap om placeringsverksamhet och riskhantering. 

Fondens förvaltning sköts av direktionen och verkställande direktören. Dessutom ska delegationen genom ett separat beslut av arbets- och näringsministeriet utse en rådgivande placeringsdelegation. 

Mer information:
Juho Korteniemi, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7054
Miia Saarimäki, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7033