Hoppa till innehåll

Statsrådet anser att kommissionens förslag om en talangreserv i princip är motiverad

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 29.2.2024 14.10
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen har föreslagit att det ska inrättas en talangreserv inom EU. Syftet är att underlätta internationell rekrytering för att svara på bristen på kompetens och arbetskraft. Statsrådet lämnade sin ståndpunkt om propositionen i en U-skrivelse till riksdagen den 29 februari 2024.

Kommissionen föreslår att det inrättas en talangreserv, dvs. en digital EU-plattform. Syftet med talangreserven är att matcha de jobb som arbetsgivare i EU har anmält lediga med arbetssökande i länder utanför EU, särskilt inom yrken där det råder arbetskraftsbrist. EU-plattformen syftar till att göra insatser mer synliga och attraktiva än de nationella. Plattformen ska också erbjuda information om rekrytering och invandring i medlemsländerna.

Syftet med förslaget är att underlätta internationell rekrytering för att svara på arbetsgivarnas brist på arbetskraft i medlemsstaterna och göra arbetsmöjligheter i EU:s medlemsstater mer synliga och attraktiva för arbetstagare i länder utanför EU. EU behöver extern arbetskraft, särskilt inom branscher där det råder brist på arbetstagare.

Kommissionen föreslår att det ska vara frivilligt för medlemsstaterna att delta i talangreserven. Finland beslutar om sitt deltagande först när slutresultatet av initiativet har förhandlats fram.

Statsrådet anser att förordningen i princip är motiverad

Finland kompletterar arbetskraften i första hand från EU-området och partnerländerna och yrkesgrupperna enligt regeringsprogrammet. Det råder global konkurrens om talangerna. Statsrådet inser möjligheterna att tillföra mervärde i medlemsstaternas internationella rekrytering genom EU-samarbete. EU:s gemensamma synlighet kan förbättra tillgången på talanger i medlemsstaterna.

Riksdagen fattar beslut om Finlands ståndpunkt

Statsrådet upprättar en U-skrivelse till riksdagen om de ärenden som det fattas beslut om i EU och som till sitt innehåll skulle höra till riksdagens behörighet om Finland inte var medlem i EU. På grundval av detta bildar riksdagen Finlands ståndpunkt i fråga om kommissionens förslag. Europaparlamentet, rådet och kommissionen ska förhandla om innehållet i förordningen i syfte att skapa en slutlig förordning.

Mer information:
Sari Haavisto, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7154

Tillbaka till toppen