Hoppa till innehåll

Utkast till lag om statens nya kapitalplaceringsbolag på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 10.4.2024 15.08 | Publicerad på svenska 12.4.2024 kl. 12.48
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet ordnar en remissbehandling om lagutkastet för det nya statliga kapitalplaceringsbolaget den 10 april–8 maj 2024. Det nya bolaget ges en tydligare industripolitisk uppgift med fokus på ekonomisk tillväxt och förnyelse samt främjande av investeringar. ävä.

Genom regeringspropositionen ändras lagarna om Finlands Industriinvestering Ab och Klimatfonden Ab. Lagen om Business Finland Venture Capital Ab upphävs. Som resultat av arrangemanget bildar fyra bolag Finlands Industriinvestering Ab, som är verksamt på marknadsvillkor, och dess dotterbolag Industristöd Ab, som beviljar finansiering i form av statligt stöd.

Genom sammanslagningen eftersträvas största möjliga tillväxt och näringspolitiska genomslag för företagen, men också synergifördelar. Målet är att statens begränsade resurser används så effektivt som möjligt.

Det nya bolaget ges en tydligare industripolitisk uppgift med fokus på ekonomisk tillväxt och förnyelse samt främjande av investeringar. Bolaget har också som mål att främja investeringar och export som hänför sig till möjligheterna med ny teknik och den rena omställningen.

Dessutom sågs ställningen för Finnfund, Fonden för industriellt samarbete Ab, som en del av denna helhet. I lagutkastet föreslås det inte att Finnfund ska anslutas till nya Industriinvestering. 

Marknadsvillkor förblir huvudregel också i fortsättningen

Principen för lagutkastet är att Finlands Industriinvestering först och främst kommer att vara ett offentligt kapitalplaceringsbolag som fungerar på marknadsvillkor och som styrs av marknadspraxis och företagsekonomisk lönsamhet.

En annan viktig princip är att bolaget även i fortsättningen ska lägga betoning på att avhjälpa brister på marknaden och eventuellt också på att jämna ut konjunkturer. När en viss del av marknaden har fått tillräckligt med privata investeringar för att kunna fungera, lämnar bolaget marknaden.

Avsikten är att regeringens proposition lämnas till riksdagen i juni

Efter de ändringar som gjorts efter remissbehandlingen bedömer rådet för bedömning av lagstiftningen lagförslaget. Som det ser ut nu lämnar regeringen sin proposition om det nya kapitalbolaget till riksdagen i juni 2024. Det nya kapitalbolaget inleder sin verksamhet den 1 januari 2025. 

Man kom överens om reformen i regeringsprogrammet. 

Mer information: 
Lassi Noponen, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 407 6033
Mikko Huuskonen, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 3732