Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Utredning: Programmen för integrationsfrämjande bidrar till ökat samarbete men saknar starkare målinriktning

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 18.2.2022 13.57
Nyhet
Två kvinnor med asiatisk bakgrund som studerar.

Kommunernas program för integrationsfrämjande ökar samarbetet och engagerar beslutsfattarna i arbetet med att främja integration. Enligt en utredning av Innolink Group Oy och Migrationsinstitutet bör programmens målinriktning och i synnerhet måluppföljningen dock ännu utvecklas.

Arbetet med att göra upp program för integrationsfrämjande stärker samarbetet mellan olika kommuner, mellan olika sektorer och mellan olika myndigheter. Enligt utredningen varierar kommunernas program för integrationsfrämjande till innehåll och användningsändamål, särskilt när det gäller huruvida programmet är ett målprogram, en beskrivning av tjänsterna eller ett mellanting av dessa.

Målformuleringen och måluppföljningen fokuserar på åtgärder och inte på att följa upp integrationsfrämjandet, om mål över huvud taget har angetts. I många kommuner mäts framstegen inte tillräckligt konkret, eller i värsta fall finns det inte ens en strävan att följa upp arbetet och utvärdera åtgärdernas effekter.

Kommunerna vill ha tydligare anvisningar för programmen

Utredningen om kommunernas program för integrationsfrämjande har beställts av arbets- och näringsministeriet och utarbetats av Innolink Group Oy och Migrationsinstitutet. Resultaten av utredningen kommer att användas i det arbete med att revidera lagen om främjande av integration som inleddes efter redogörelsen om behoven av att reformera integrationsfrämjandet.

Enligt utredningen har kommunerna inte alltid kompetens eller resurser att utföra krävande målinriktat programarbete. Därför behövs det mer stöd och mer detaljerade anvisningar för programarbetet, om också den kommande lagstiftningen kräver att kommunerna gör upp ett program för integrationsfrämjande.

En del kommuner vill också ha gemensamma mätare för integrationsfrämjandet. Olikheterna mellan kommunerna innebär dock en utmaning när det gäller att utarbeta enhetliga anvisningar.

Programmen för integrationsfrämjande bör kopplas till kommunernas strategiska verksamhet

I största delen av kommunerna upplevs programmen för integrationsfrämjande vara nyttiga. Programmen underlättar i synnerhet förmedlingen av information, väcker diskussion och ökar samarbetet. För att programmen ska ha större nytta och effekter bör de dock i högre grad kopplas till kommunernas strategiska verksamhet, påpekas det i utredningen.

Kommunerna bör också utöka måluppföljningen och engagera invandrade och andra kommuninvånare i beredningen av programmen. Statsförvaltningen bör å sin sida förtydliga anvisningarna, ordna utbildning för kommunerna och erbjuda stöd för uppföljningen.


Ytterligare information:
Antti Kaihovaara, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 125,

 
Tillbaka till toppen