Utredning stöder utvecklingen av lagstiftningen kring väteekonomi
Som stöd för utvecklingen av väteekonomin inledde arbets- och näringsministeriet en studie om kartläggning av kemikaliesäkerhetslagstiftningens nuläge, närmare sagt bestämmelserna om säkerhet vid hanteringen av vätgas och behoven att utveckla lagstiftningen. Tyngdpunkten i studien låg på lagstiftning om nationellt viktig vätgasteknik som stöder genomförandet av projekt som främjar en koldioxidsnål ekonomi.
De gällande bestämmelserna om kemikaliesäkerhet konstaterades i regel omfatta största delen av de användningsändamål som är viktiga för Finland. Några stora förändringstryck på produktionsanläggningarnas verksamhet, såsom vidareförädling, upptäcktes inte. Det visade sig dock att vissa bestämmelser inom den nationella regleringen kräver revidering. Närmast är det fråga om säkerheten vid verksamheter som är belägna inom produktionsanläggningarnas områden, såsom vätgastankstationer och vätgaslagring i bergrum, och utanför produktionsanläggningarnas områden, såsom rör och nätverk för överföring av vätgas.
I utredningen upptäcktes dock också användningsändamål som kan ha nytta av revideringen av bestämmelserna, till exempel identifierades tankningsstationerna för väte som sådana.
Studien granskar också utvecklingen av bestämmelserna om vätgassäkerhet i EU-länderna. Resultaten av studien kan också användas som hjälp i arbetet med att utforma ställningstaganden om Finlands väteekonomi i EU samt i arbetet med att påverka EU-lagstiftningen.
I regeringsprogrammet har det skrivits in tydliga mål för väteekonomin. Utgångspunkten är att Finland skapar goda ramvillkor för hållbara investeringar i förnybar och fossilfri energiproduktion, lagring av energi och nya energilösningar såsom vätgas. Målet är att Finland blir en ledande aktör inom väteekonomin och ett attraktivt etableringsland för projekt där vätgas vidareförädlas.
Genom att förtydliga bestämmelserna om väteprojekt och öka kännedomen om och tolkningen av kemikaliesäkerhetslagen kan man utöver ett smidigt genomförande av projekten också säkerställa säkerheten under driften och förebygga olyckor. Behovet av kompetensutveckling i anslutning till väteekonomi och väteindustri har identifierats.
De åtgärder som presenteras i studien bedöms vid ministeriet och beslut om eventuella författningsändringar fattas senare separat.
Studien gjordes av AFRY Finland Oy på uppdrag av arbets- och näringsministeriet.
Mer information:
Tarja Virkkunen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, p. 029 504 7286
Se också Säkerhets- och kemikalieverkets guide: Säkerhet vid hantering och lagring av vätgas