Hoppa till innehåll

Utvärderingsrapport: De åtgärder för sysselsättning av partiellt arbetsföra som inletts inom ramen för programmet för arbetsförmåga behöver fortsättas

arbets- och näringsministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.5.2023 10.04
Pressmeddelande
Kuvassa on kaksi työntekijää ja Työkykyohjelman nimi.

De åtgärder som inletts inom ramen för programmet för arbetsförmåga och som syftar till att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad och sysselsätta partiellt arbetsföra personer bör fortsätta och utvecklas. Arbetstagarnas arbetsförmåga är en väsentlig faktor när man eftersträvar en ännu högre sysselsättningsgrad än för närvarande. Bland annat detta konstateras i en utvärderingsrapport om det nyligen avslutade programmet för arbetsförmåga.

De goda verksamhetsmodeller som utvecklats inom ramen för programmet för arbetsförmåga måste tas i bruk och man måste säkerställa kontinuiteten i genomförandet av olika reformer. Resultaten och effekterna av de åtgärder som inletts ska också följas upp för att närmare information om framgången och effekterna ska fås i fortsättningen. 

Enligt rapporten lyckades man stärka kompetensen och resursfördelningen i anslutning till arbetsförmåga både inom arbets- och näringstjänsterna och vid välfärdsområdenas social- och hälsocentraler. Exempel på detta är de nya samordnare av arbetsförmågan som anställts vid arbets- och näringsbyråerna samt de team för stödjande av arbetsförmågan som inrättats vid välfärdsområdenas social- och hälsocentraler. 

De partiellt arbetsföra drar mest nytta av tillräckligt långvariga personliga tjänster i rätt tid. Här finns fortfarande mycket att göra. Enligt rapporten identifieras behoven av stöd för partiellt arbetsföra personers arbetsförmåga dock bättre än tidigare både inom arbets- och näringstjänsterna och inom social- och hälsovårdstjänsterna. Strukturerna för det sektorsövergripande samarbetet och yrkespersonernas kompetens måste dock vidareutvecklas. I fortsättningen underlättas det sistnämnda av att flera högskolor som en del av programmet för arbetsförmåga utvecklade utbildningshelheter som hänför sig till stödet för arbetsförmågan. 

Det behövs ett nära samarbete med arbetsgivarna

Det behövs ett betydligt närmare samarbete med företag, arbetsgivare samt arbetsgivar- och företagarorganisationer för att sysselsätta partiellt arbetsföra personer. Arbetsgivare behöver till exempel stöd för rekrytering av partiellt arbetsföra personer, skräddarsydda arbetsuppgifter och arbetsarrangemang. I programmet för arbetsförmåga ingick för litet av detta samarbete.

Enligt utvärderingen bidrog åtgärderna i programmet för arbetsförmåga närmast indirekt till att det skapades arbetsplatser som lämpar sig för partiellt arbetsföra. Genom olika åtgärder inverkade man dock på strukturerna och skapade nya, nödvändiga förutsättningar för en ännu mer inkluderande arbetsmarknad. Partiellt arbetsföra erbjuds arbetsmöjligheter till exempel i sociala företag, i Jobbkanalen som direkt sysselsätter partiellt arbetsföra samt genom ökad användning av sysselsättningsvillkoret vid offentlig upphandling. 

Vid genomförandet av programmet för arbetsförmåga märktes redan genomförda och kommande strukturella reformer: de välfärdsområden som inledde sitt arbete vid ingången av året och överföringen av ansvaret för arbets- och näringstjänsterna från staten till kommunerna i sin helhet från ingången av 2025. I utvärderingen påpekas det att det krävs förvaltningsövergripande samarbete, ledningens engagemang och resurser för att det arbete som inletts inom ramen för programmet för arbetsförmåga ska kunna fortsätta i en föränderlig miljö. 

I utvärderingen konstateras det att lägesbilden av partiellt arbetsföra är splittrad. Som rekommendation föreslås att man i Finland ska skapa en gemensam, förvaltningsövergripande lägesbild för att stärka sysselsättningsgraden och förbättra de partiellt arbetsföras situation. Lägesbilden förutsätter kontinuerligt underhåll, sammanställning och samordning av olika funktioner, tydlig ansvarsfördelning och resurser för uppföljning och informationsproduktion. 

För utvärderingen av programmet ansvarade på uppdrag av arbets- och näringsministeriet Owal Group i samarbete med Stiftelsen för Rehabilitering och Mikko Kesä Oy.

Programmet för arbetsförmåga söker lösningar på kända problem med sysselsättningen av partiellt arbetsföra

Programmet för arbetsförmåga hörde till de sysselsättningsåtgärder som statsminister Sanna Marins regering vidtog för att höja sysselsättningsgraden till 75 procent. Målet för programmet var att finna lösningar på olika problem som har att göra med sysselsättningen av partiellt arbetsföra personer. Arbets- och näringsministeriet ansvarade och genomförde programmet för arbetsförmåga i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet under åren 2019–2023.

I fråga om arbets- och näringsministeriets sex åtgärder fokuserade man på att avveckla hinder för sysselsättning av partiellt arbetsföra och på att påskynda sysselsättningen. Åtgärderna var att öka antalet samordnare av arbetsförmågan vid arbets- och näringsbyråerna, åtta pilotförsök med arbets- och näringstjänster som genomförts på olika håll i Finland, grundande av Jobbkanalen Ab, sysselsättning genom offentlig upphandling, inrättande av Kompetenscentrumet för sociala företag samt utvecklande av mätningen av sysselsättningens samhälleliga verkningar.

Genom åtgärderna inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde utvecklade man för välfärdsområdenas social- och hälsocentraler sådana tjänster för stöd av arbetsförmågan som stärker arbets- och funktionsförmågan och främjar sysselsättningen. Som en del av social- och hälsovårdsministeriets åtgärder stärktes också kompetensen i anslutning till stödet för arbetsförmågan genom att man utvecklade utbildningshelheter för stödet för arbetsförmågan. I områdena genomfördes sammanlagt 22 utvecklingsprojekt som finansierats med statsunderstöd. Institutet för hälsa och välfärd och Arbetshälsoinstitutet (THL) bedömde projekten genom en separat utvärderings- och uppföljningsundersökning.

Ytterligare information:

Olli Oosi, Senior Partner, Owal Group, tfn 050 530 4737, [email protected]
Jeremias Kortelainen, verkställande direktör, Owal Group, tfn 040 758 5893, [email protected]
Kimmo Ruth, arbetsmarknadsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8073, [email protected] 
(Åtgärderna i programmet för arbetsförmåga inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde)
Niina Kovanen, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3726, [email protected]
(Åtgärderna i programmet för arbetsförmåga inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde)

Tillbaka till toppen