Hoppa till innehåll

Varje dag är företagarens dag

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2024 8.37
Kolumn

I dag firar vi återigen den nationella företagardagen. Vi vill tacka alla företagare för deras mod och ihärdighet. Vi vill för vår del arbeta för att Finland ska vara en bättre plats att försöka, lyckas och skapa välfärd på, både för en själv och ens närmaste omgivning och för samhället i stort. Utan er företagare skulle Finland inte klara sig.

Företagardagen är ett utmärkt tillfälle att stanna upp och fundera över företagandets betydelse i vårt samhälle. Ni företagare är ryggraden i vår ekonomi, ni är en källa till innovation och en drivkraft för sysselsättning. Ert bidrag är oersättligt. Regeringen har som mål att skapa ett mer konkurrenskraftigt Finland – ett Finland som är en lockande och konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för företag att förnya sig, investera, växa och anställa i. Denna grundtanke styr all verksamhet i regeringen.

Regeringen har åstadkommit mycket på bara drygt ett år. Vi har sänkt tröskeln för sysselsättning, inlett en avveckling av byråkratin för att underlätta tillståndsärenden och effektiviserat finansieringen av företag. Vissa frågor har redan färdigställts, medan andra fortfarande är under beredning. 

I Finland har man redan länge talat om att öka antalet lokala avtal. Regeringen kommer senare i dag att lämna ett lagförslag enligt vilket lokala avtal ska vara möjliga på lika villkor i alla företag, oberoende av om företaget hör till en arbetsgivarorganisation eller hurdan arbetstagarnas representation är i företaget.

Det är viktigt att regeringen fortsätter att föra en aktiv dialog med företagarna. Att lyssna på företagarna och förstå deras behov är avgörande när man genomför analys- och utvecklingsarbete om företagande eller stiftar lagar.

Också i samband med den uppdatering av statsrådets principbeslut om företagande som ges i dag har företagarna hörts både i delegationen för företagande och under remissbehandlingen av ärendet. Principbeslutet sammanställer de syften och mål för främjande av företagande som regeringen och ministerierna gemensamt har förbundit sig till.

Låt oss göra Finland till ett land där varje dag är företagarens dag, och där ni året om får det tack ni förtjänar för att ni håller igång detta land.

Wille Rydman, näringsminister
Arto Satonen, arbetsminister

Företagardagen har firats den 5 september sedan 1997. Den ansvariga arrangören för huvudevenemanget är stiftelsen Yrittäjän päivä, som i stor utsträckning består av det finländska näringslivet och företagarna. I år ansvarar Företagarna i Finland för Företagardagens arrangemang.

Mer information:
www.yrittajanpaiva.fi