Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp ska utveckla den statsunderstödda bostadsproduktionen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 26.4.2024 14.29
Pressmeddelande

Miljöministeriet har tillsatt en arbetsgrupp under ledning av statssekreterare Mika Nykänen för att utarbeta förslag till utveckling av den statsunderstödda bostadsproduktionen och förvaltningen av den.

Regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering innehåller flera olika riktlinjer för utvecklingen av den statsunderstödda bostadsproduktionen. Arbetet i den utredningsgrupp som miljö- och klimatminister Kai Mykkänen tillsatt för att bedöma behovet av att utveckla den understödda bostadsproduktionen slutfördes i mars. Utredningsgruppen lade fram ett flertal utvecklingsförslag som bland annat omfattar ändringar i den nuvarande modellen för räntestödslån på 40 år och i verksamheten vid Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Ara. I nästa skede av reformen av den samhällsstödda bostadsproduktionen kommer man att bearbeta utredningsgruppens förslag och andra utvecklingsbehov som upptäcks utgående från regeringsprogrammet.

Den arbetsgrupp som nu tillsatts kommer att utarbeta förslag till de lagändringar och andra eventuella ändringar som ska inledas. I arbetet granskas också finansieringen av den understödda bostadsproduktionen och de risker som är förenade med den på längre sikt. Arbetsgruppen inleder sin verksamhet den 1 maj 2024 och mandatperioden sträcker sig till den 31 december 2024.

Ordförande för arbetsgruppen är statssekreterare Mika Nykänen från miljöministeriet och vice ordförande är överdirektör Teppo Lehtinen från miljöministeriet.  

"Det är viktigt att utvärdera och uppdatera urvalet av verktyg för den statsunderstödda bostadsproduktionen. Nu är en bra tidpunkt för det”, säger arbetsgruppens ordförande Mika Nykänen.  

Mer information

Mika Nykänen
statssekreterare
tfn +358 295 047 266
[email protected]

Emma-Stina Vehmanen
Specialmedarbetare
tfn 040 847 1992
[email protected]

Nyckeln till tillväxt