Hoppa till innehåll

Åtgärderna i regeringsprogrammet för att förbättra möjligheterna att röra sig i naturen inleds

miljöministeriet
Utgivningsdatum 23.11.2023 13.02 | Publicerad på svenska 24.11.2023 kl. 10.41
Nyhet

Handlingsplanen för den nationella strategin för friluftsliv 2030 för åren 2023–2025 har färdigställts. Genom åtgärderna i planen syftar man till att göra den närliggande naturen mer lättåtkomlig och till att främja hälsan och välbefinnandet.

Vistelse i naturen och friluftsliv tas upp i regeringsprogrammet i flera sammanhang. Miljöfostran och i synnerhet barns och ungas möjligheter att röra sig i naturen ska främjas. Jakt och respekt för naturen ses som en del av den finländska kulturen. Naturen och friluftslivet betraktas också som viktiga dragplåster för turismen i Finland.

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen påminner om att möjligheten till rekreation i naturen är en nationell rikedom som det lönar sig att hålla fast vid.

”Oberoende av årstiden har de flesta finländare lyckligtvis möjlighet att ta sig ut i den närliggande naturen direkt från ytterdörren. Låt oss göra naturen och det välbefinnande som motion för med sig till en kraftresurs i vardagen”, säger Mykkänen.

Vid utarbetandet av handlingsplanen för strategin för friluftsliv konstaterades kommunerna ha en stor betydelse. I planen fäster man också uppmärksamhet vid tillgängligheten, utbudet av naturobjekt, naturens hållbarhet och säkerheten. Behovet av forskning och utredningar kartläggs i samarbete med forskningsinstitut, i synnerhet vad gäller de fördelar för folkhälsan som friluftslivet medför och deras ekonomiska konsekvenser. 

”Under de mörka årstiderna kan man behöva en pannlampa när man går ut på promenad, men på hemvägen är humöret garanterat bättre än när man gav sig av. Att främja motion i naturen gör oss piggare och stärker vår funktionsförmåga”, säger forsknings- och kulturminister Sari Multala, som leder ministerarbetsgruppen för en fysiskt aktiv livsstil och funktionsförmåga.

En brett sammansatt samordningsgrupp som tillsatts av miljöministeriet ansvarade för utarbetandet av handlingsplanen. Genomförandet av åtgärderna fördelas mellan flera olika ministeriers förvaltningsområden och stöder möjligheterna för finländare i alla åldrar att röra sig i naturen. Vid beredningen samarbetade man också med centrala intressentgrupper.

Målen för den nationella strategin för friluftsliv 2030 är tillgänglighet till den närliggande naturen, främjande av hälsa och välfärd, värnande om naturens hållbarhet vid rekreationsbruk, identifiering av resurser och samarbete samt mångsidig användning av naturen för rekreationsändamål. Genomförandet av strategin utvärderas vid en halvtidsöversyn år 2025.

Mer information

Miliza Malmelin
specialsakkunnig
tfn 0295 250 176
[email protected]

Matti Nieminen
specialsakkunnig
tfn 0295 250 001
[email protected]