Det nya finansieringsmålet står i fokus på klimatkonferensen i Baku – omställningen till ren energi bör påskyndas
Världens länder sammanträder den 11–22 november till klimatkonferensen COP29 i Baku i Azerbajdzjan. Avsikten är att vid konferensen besluta om ett nytt gemensamt mål för klimatfinansiering. Omställningen till ren energi behöver påskyndas när länderna förbereder sig på att nästa år ställa upp nya utsläppsminskningsmål.
Partskonferensen för FN:s klimatkonvention inleds med ett toppmöte på statsledningsnivå. Finland representeras av republikens president Alexander Stubb, som håller Finlands nationella anförande vid konferensen den 12 november. Stubb leder Finlands delegation under konferensens första vecka. Under den andra veckan leds Finlands delegation av miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.
Förberedelserna inför klimatförhandlingarna görs i ett instabilt världspolitiskt läge. Samtidigt har extrema väderfenomen till följd av klimatförändringar blivit allt vanligare och orsakat betydande skador på olika håll i världen. Med tanke på Parisavtalet och uppnåendet av 1,5-gradersmålet är det viktigaste att omställningen till ren energi framskrider.
”Det viktigaste är att snabbt få utsläppen att minska. I blickfånget står de stora ekonomierna, som avgör riktningen för den globala utsläppsutvecklingen. Den överenskommelse som nåddes i Dubai förra året om att fasa ut fossila bränslen måste omsättas i praktiken och världens länder måste agera. EU ska ställa upp ett utsläppsminskningsmål för 2040 under det kommande året. Finland har redan gett sitt stöd till kommissionens förslag och främjar lösningar för en omställning till ren energi”, säger Mykkänen.
I enlighet med den femårsöversyn av Parisavtalet som gjordes i fjol ska länderna ställa upp sina utsläppsminskningsmål före nästa års klimatkonferens COP30.
EU:s mål är att bygga upp en bredare grupp av bidragsgivare till klimatfinansiering och mobilisera alla finansieringsflöden
Förhandlingarna vid COP29 i år fokuserar särskilt på finansiering. Utvecklingsländerna, och särskilt de fattigaste och mest sårbara länderna, behöver finansiering för sina klimatåtgärder – för begränsning av utsläpp, anpassning och klimatskador. Avsikten är att vid konferensen nå en överenskommelse om ett nytt mål för klimatfinansiering efter 2025 (The New Collective Quantified Goal, NCQG).
De olika grupperna av länder har starkt avvikande åsikter i frågan. Finland och EU har som mål att alla finansieringskällor ska mobiliseras till klimatfinansiering, inklusive offentlig, privat och nationell finansiering. Dessutom behövs en bredare grupp av bidragsgivare. Bidrag behövs också av andra än traditionella industriländer, det vill säga snabbt industrialiserade höginkomstländer och rika oljeproducerande länder.
”Vi behöver rätt riktad och tillräcklig klimatfinansiering. För Finland och EU är det viktigt att finansieringsmålet omfattar alla finansieringsflöden, inte bara offentlig finansiering. Antalet givarländer bör också ökas. Det är viktigt att få med bland annat Kina och arabländerna, som också är betydande producenter av växthusgasutsläpp men som i förhandlingarna räknas som utvecklingsländer”, säger Finlands chefsförhandlare Marjo Nummelin.
Vid förhandlingarna bör man nå samförstånd om nivån på klimatfinansieringen. De traditionella industriländernas nuvarande årliga mobiliseringsmål på 100 miljarder dollar överträffades för första gången 2022. Avsikten är att det finansieringsmål som man kommer överens om i förhandlingarna i Baku ska ersätta det mål som enbart förpliktar de traditionella industriländerna att finansiera utvecklingsländernas klimatåtgärder.
På agendan står marknadsmekanismerna och anpassningsmålet
Avsikten är också att vid COP29 slutföra förhandlingarna om reglerna för de internationella marknadsmekanismerna, i synnerhet när det gäller genomförandet. De internationella marknadsmekanismerna gör det möjligt för de länder som undertecknat Parisavtalet att vidta klimatåtgärder utanför det egna landets gränser. Vid konferensen fortsätter också arbetet med indikatorerna för det globala anpassningsmålet. Detta arbete ska slutföras nästa år vid COP30.
Förberedelserna inför mötet görs under ledning av ”trojkan” bestående av ordförandeländerna. I arrangemangen deltar förra årets ordförandeland, Förenade arabemiraten, och nästa års ordförandeland, Brasilien.
Mer information:
Lyydia Ylönen
ministerns specialmedarbetare
tfn 050 476 1341
(i Baku den 20–23 november)
Marjo Nummelin
Finlands chefsförhandlare
tfn 0295 250 227
(i Baku den 11–23 november, under tiden är numret +358 50 574 5030)
Outi Honkatukia (finansieringsfrågor)
direktör för klimatenheten
tfn 0295 250 272
(i Baku den 8–23 november, under tiden är numret +358 50 430 4754)
Kaarle Kupiainen (femårsöversynen av Parisavtalet/Global Stocktake)
konsultativ tjänsteman
tfn 0295 250 232
(i Baku den 11–23 november, under tiden är numret +358 50 434 2414)
Laura Kotila (förfrågningar om intervjuer med ministern och sakkunniga)
kommunikationsexpert
tfn 0295 250 405
(i Baku den 20–23 november, under tiden är numret +358 50 566 9322)
Obs! Kontaktpersonerna har inte tillgång till e-post i Baku.
Marjo Nummelins kolumn om klimatkonferensen i Baku | ym.fi (på finska)
Outi Honkatukias kolumn | ym.fi (på finska)