Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU:s miljö- och klimatministrar utbyter synpunkter på förslaget till förordning om restaurering av natur

miljöministeriet
Utgivningsdatum 19.12.2022 15.45
Pressmeddelande

Europeiska unionens miljö- och klimatministrar sammanträder till årets sista möte tisdagen den 20 december. Vid mötet diskuterar ministrarna för första gången kommissionens förslag till förordning om restaurering av natur. Miljö- och klimatminister Maria Ohisalo företräder Finland vid mötet.

Europeiska kommissionen lade den 22 juni 2022 fram förslaget till förordning om restaurering av natur. Förordningen ska bidra till målen i EU:s strategi för biologisk mångfald. Dess genomförande är även i linje med de mål som man kom överens om i dag vid FN:s möte för biologisk mångfald. Vid FN:s naturtoppmöte beslöts det om ett globalt skyddsmål på 30 % för land-, inlands-, kust- och havsområden. Parterna kom också överens om att minst 30 % av försämrade land- och vattenekosystem ska återställas senast 2030.

​​​​​​​”Det är ont om tid att motverka förlusten av biologisk mångfald. Målen i förordningen om restaurering av natur bör vara ambitiösa, men vi måste se till att förslaget är genomförbart och att medlemsländerna har det handlingsutrymme som behövs för ett effektivt genomförande och hantering av de kostnader som det medför", säger miljö- och klimatminister Maria Ohisalo.

Finland fortsätter att aktivt påverka innehållet i förordningen. Genomförandet av förordningen om restaurering av natur kräver naturvård till exempel på myrar, fjäll och stränder, i skogar, jordbruksmiljöer, hav och insjöar. Till åtgärder för att förbättra naturens tillstånd hör till exempel att täppa till myrdiken, återställa flod- och bäckfåror till naturtillstånd, återinföra betesgång i områden som traditionellt används som betesmarker och avlägsna granar från lundar. De föreslagna åtgärderna ska senast 2030 omfatta minst 20 procent av EU:s land- och havsområden och senast 2050 alla ekosystem som är i behov av restaurering.

”I klimatpolitiken har EU fullgjort sina åtaganden mycket effektivt inom olika sektorer. Motsvarande nytänkande behövs också när det gäller att bekämpa förlusten av biologisk mångfald för att de mål som man kom överens om vid FN:s möte om biologisk mångfald verkligen uppnås”, säger minister Ohisalo.

​​​​Ytterligare information:

​​​​​​​Antti Heikkinen
ministerns specialmedarbetare
tfn +358 50 348 1406
[email protected]

Olli Ojala
miljöråd
tfn +358 50 470 0907
[email protected]

 
Tillbaka till toppen