Hoppa till innehåll

Finland och Norge har kommit överens om att inleda ett samarbete gällande transport och lagring av koldioxid

arbets- och näringsministerietmiljöministeriet
Utgivningsdatum 6.9.2024 11.09 | Publicerad på svenska 9.9.2024 kl. 10.09
Pressmeddelande

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen och Norges energiminister Terje Aasland diskuterade utsikterna för samarbete mellan länderna inom energisektorn den 6 september.

Vid mötet kom ministrarna överens om att inleda ett samarbete gällande transport och lagring av koldioxid. Att främja tekniska sänkor är ett av spetstemana i regeringens klimatpolitik, och Finland främjar ett omfattande införande av tekniska sänkor.

Marken i Finland lämpar sig inte för permanent lagring av koldioxid. Norge har över 27 års erfarenhet av säker lagring av koldioxid i geologiska formationer under havsbottnen. Den norska regeringen kommer att fortsätta att utveckla möjligheterna till lagring i den norska kontinentalsockeln och möjliggöra kommersiell koldioxidlagring som en tjänst och en marknadsmöjlighet för utsläppskällor. Genom att inleda samarbetet skapar den finska staten ramar för företagen så att de kan transportera koldioxid till Norge för lagring.

”I Finland finns det mycket potential för avskiljning och användning av biogen koldioxid. Dessutom vill vi möjliggöra permanent lagring av koldioxid. Det samarbete som inleds med Norge skapar förutsättningar för en ren tillväxt i företagen och utveckling av tekniska lösningar”, säger Mykkänen.

”Jag ser fram emot att intensifiera samarbetet med Finland och att främja en gränsöverskridande transport och lagring av koldioxid mellan våra länder. Vi har kapacitet att lagra stora mängder koldioxid i den norska kontinentalsockeln, vilket skapar möjligheter till tjänster och marknadsmöjligheter för utsläppsminskning i Europa. Detta samarbete är viktigt för att avskiljning och lagring av koldioxid ska bli en sådan framgångsrik åtgärd för begränsning av klimatförändringar som vi behöver”, säger Aasland.

Målet är att underteckna ett samförståndsavtal (MOU, Memorandum of Understanding) mellan Finland och Norge. Före det måste vissa förfaranden enligt internationella avtal slutföras. I Finland förutsätter detta beredning av en regeringsproposition och riksdagens godkännande.

Finland och Norge ska intensifiera samarbetet inom energisektorn. Andra teman för det virtuella mötet var den nordiska elmarknaden och utvecklingen av överföringsnäten, energisäkerheten och skyddet av kritisk energiinfrastruktur samt Finlands erfarenheter av användningen av kärnenergi.

Mer information:

Lyydia Ylönen
Minister Mykkänens specialmedarbetare
tfn 050 476 1341
[email protected]

Hanna Siikavirta
konsultativ tjänsteman
tfn 0295 250 049
[email protected]