Hoppa till innehåll

Finsk-estniskt naturvårdssamarbete i över 30 år

miljöministeriet
Utgivningsdatum 20.3.2024 11.03 | Publicerad på svenska 21.3.2024 kl. 13.36
Nyhet

Estland och Finland har i 30 år bedrivit ett unikt naturvårdssamarbete som bygger på ländernas geografiska närhet och starka kulturella band. En central del av samarbetet är informationsutbytet mellan naturvårdsförvaltningen och naturvårdsexperterna.

Samarbetet inom den finsk-estniska naturvårdsarbetsgruppen har under de senaste 30 åren fört samman experter för att diskutera och dela information om praktiska projekt, de senaste forskningsresultaten och bästa praxis inom naturvården. Samarbetet har skapat en kunskapsbas för naturvården som båda länderna har dragit nytta av redan i tre decennier. 

Gemensamma framgångar har skördats bland annat i flera projekt inom Europeiska unionens LIFE-program. Inom det finsk-estniska naturvårdssamarbetet har man till exempel förbättrat tillståndet för trädbevuxna ängar och vårdbiotoper, utvecklat olika strategier för att samordna skyddet av flygekorren med markanvändningen och skogsplaneringen, förbättrat livsmiljöerna och naturtyperna vid kusten samt främjat de ekologiska förhållandena för populationerna av flodpärlmussla.

Finland och Estland styrs av samma EU-lagstiftning, Parisavtal och globala ram för biologisk mångfald, och representerar ett brett borealt område. Att gemensamt utvärdera de beslut som fattats vid de internationella förhandlingsborden och att omsätta dem i praktiken är en viktig del av samarbetet mellan grannländerna.

Mer information

Lotta Manninen
miljöråd
tfn 0295 250 226
[email protected]