Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Genomförandet av metropolpolitiken framskrider – sysselsättningen, invandrarnas ställning och klimatarbetet prioriteras

miljöministeriet
Utgivningsdatum 18.5.2021 16.13 | Publicerad på svenska 19.5.2021 kl. 12.31
Pressmeddelande

Genom metropolpolitiken intensifieras samarbetet mellan staten och städerna och kommunerna i Helsingforsregionen. Arbetet fokuserar särskilt på att förbättra sysselsättningen och invandrarnas ställning samt främja ett klimatneutralt metropolområde. Samarbetsgruppen för metropolpolitiken drog vid sitt möte den 18 maj upp riktlinjer för hur det praktiska arbetet ska framskrida inom tre utvalda teman.

Sysselsättningstemat tar tag i frågor som präglar metropolområdets arbetsmarknad. En arbetsgrupp som lyder under samarbetsgruppen granskar vilka särdrag i metropolområdets verksamhetsmiljö som är viktiga att beakta i samband med reformen av systemet för arbets- och näringstjänster. Arbetet är nära kopplat till reformen av hela servicestrukturen för sysselsättningstjänsterna. Vid sin halvtidsöversyn drog regeringen upp riktlinjer för utgångspunkterna för reformen.

Temat social hållbarhet fokuserar på åtgärder som förebygger utslagning bland invandrare. Samarbetsgruppen anser att det är nödvändigt att utreda hur invandrarna har beaktats i de projekt som syftar till att förebygga utslagning. Inom ramen för temat utvecklas också statsunderstödsverksamheten och satsningar görs särskilt på invandrarkvinnors integration och sysselsättning. I diskussionen betonades de långsiktiga konsekvenserna och att den goda praxis som uppstår i projektverksamheten ska etableras som en del av arbetet på ett bestående sätt.

Inom det tredje temat främjar samarbetsgruppen för ett klimatneutralt metropolområde till exempel fossilfria färdsätt och förbättrar byggnaders energiprestanda i samarbete med husbolag. Inom dessa teman har metropolområdet stora möjligheter att påverka. ”Man kan minska till exempel utsläppen från trafiken med hjälp av en omfattande kollektivtrafik och lätt trafik. I metropolområdet är byggvolymen så hög och antalet offentliga upphandlingar så stort att man genom dem kan åstadkomma betydande förändringar”, säger samarbetsgruppens ordförande, miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.

Genom metropolpolitiken ska man intensifiera samarbetet mellan staten och städerna och kommunerna i Helsingforsregionen i frågor som stöder områdets tillväxt, sysselsättning och hållbara utveckling. Syftet är också att möta de särskilda utmaningarna i regionen. Mandatperioden för samarbetsgruppen för metropolpolitiken varar till utgången av regeringsperioden.

Mer information

Timo Juurikkala
miljö- och klimatminister Mikkonens specialmedarbetare
[email protected]
tfn 040 555 4013

Olli Maijala
konsultativ tjänsteman
[email protected]
tfn 0295 250 174

 
Tillbaka till toppen