Hoppa till innehåll

Kuststrategin stakar ut riktlinjer för hållbar användning av kustområdena

miljöministeriet
Utgivningsdatum 18.4.2024 11.05
Pressmeddelande

Finlands nya kuststrategi är klar. Målet med strategin är att främja en hållbar användning av kusten och att möta de hot som förlusten av biologisk mångfald, klimatförändringar och föroreningar medför.

I strategin identifieras möjligheterna till växelverkan och samarbete mellan aktörerna i kustområdet och skapas gemensamma principer och verksamhetsmodeller för dem. Målet är att aktörerna med hjälp av strategin ska identifiera sina möjligheter att agera tillsammans så att naturens förnyelseförmåga bevaras.

De tio åtgärderna i strategin sträcker sig till 2030, även om strategin har siktet inställt längre fram i tiden, på 2050. Åtgärderna handlar bland annat om naturens och människans välbefinnande, tryggande av energi- och livsmedelsförsörjningen, hållbar markanvändning och hållbart byggande, förbättrad tillgänglighet, beredskap för exceptionella situationer samt hanteringen av den aktuella lägesbilden.

Avsikten är att uppföljningen av genomförandet av kuststrategin ska kopplas till den uppdatering av havsplanen som görs vart sjätte år.

Strategin har redan börjat genomföras. Till exempel Kymmenedalens landskapsförbund utreder hur samspelet mellan land och hav, det vill säga den så kallade blågröna förbindelsen, kan beaktas i planläggningen av älvdalarna och andra motsvarande ekosystem.

Kuststrategin baserar sig på EU:s rekommendation om integrerad förvaltning av kustområden, havsplaneringsdirektivet och Finlands havsplan. Finlands havsplan 2030 granskar samspelet mellan land och hav och innehåller sektorspecifika färdplaner för att främja en hållbar användning av kusten. I kuststrategin har man beaktat dessa och andra aktuella program och strategier, såsom FN:s och EU:s mål för hållbar utveckling, de riksomfattande målen för områdesanvändningen och Finlands energi- och klimatstrategi. Kuststrategin utarbetades för första gången år 2006.

Miljöministeriet utarbetade strategin tillsammans med intressentgrupperna. Arbetet leddes av en arbetsgrupp bestående av företrädare för landskapsförbunden vid kusten och för miljöministeriet. Miljöministeriet fick över 70 utlåtanden om utkastet till strategi. Remissinstansernas synpunkter beaktades i stor utsträckning när strategin färdigställdes.

Mer information:

Tiina Tihlman
Konsultativ tjänsteman
tfn 0295 250 296
[email protected]