Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen deltar den 23 april i ministerdiskussionerna i samband med USA:s klimattoppmöte

miljöministeriet
Utgivningsdatum 21.4.2021 15.44
Pressmeddelande

Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen deltar fredagen den 23 april i de ministerdiskussioner som ordnas i samband med USA:s klimatmöte. Diskussionerna är en del av det klimattoppmöte som USA ordnar den 22 – 23 april. Till mötet har bjudits in statschefer från 40 länder.

Vid rundabordsdiskussionen under värdskap av USA:s särskilda sändebud för klimatfrågor John Kerry ges en lägesrapport om klimatåtgärder som ska höja ländernas ambitionsnivå samt om den internationella klimatpolitikens utmaningar.

"Bidens klimattoppmöte är årets första etapp mot klimatkonferensen i Glasgow. Finland och EU har redan satt upp sina ambitiösa mål för att minska utsläppen och just nåddes en överenskommelse om EU:s klimatlag. Det är glädjande att vara med och berätta hur de åtgärderna för att minska utsläppen genomförs i praktiken. Men nu behöver vi fler människor för detta arbete. Det är alltså väldigt viktigt att också USA, Kina och de övriga G20-länderna höjer ambitionsnivån för sin klimatpolitik i år", säger minister Krista Mikkonen.

Utöver ministrarnas rundabordsdiskussioner har USA för avsikt att ordna regionala konsultationer om klimatpolitiken under de kommande månaderna.

Målet med USA:s klimatmöte är att driva på i synnerhet de stora ekonomiernas klimatmål och -åtgärder. USA förväntas informera om sina nya utsläppsminskningsmål före mötet.

Idag den 21 april deltar minister Mikkonen i ett parallellt evenemang kring 50x30-initiativet som ordnas i samband klimattoppmötet. Initiativet fäster vikt vid åtgärderna för att minska utsläppen enligt IPCC:s 1,5 gradersrapport som förutsätter att länderna minskar sina utsläpp med 45–60 procent fram till 2030. Utöver forskare har också ministrar från länder som bedriver ambitiös klimatpolitik bjudits in till evenemanget.

Mer information:

Riikka Yliluoma
miljö- och klimatministerns specialmedarbetare
tfn 050 414 1682,
[email protected]

Outi Honkatukia
miljöråd, Finlands chefsförhandlare i internationella klimatförhandlingar
tfn 029 525 0272
[email protected]

 
Tillbaka till toppen