Hoppa till innehåll

Miljö- och klimatminister Mykkänen i Kiev: Vi stöder Ukraina i kartläggningen av miljöskador och i återuppbyggnaden

miljöministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2024 19.19
Pressmeddelande

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen besökte Kiev fredagen den 8 mars på inbjudan av Ukrainas miljö- och naturresursminister Ruslan Strilets. Under sitt besök träffade han också Ukrainas vice premiärminister och återuppbyggnadsminister Oleksandr Kubrakov och vice energiminister Svitlana Hryntjuk.

Minister Mykkänen betonade i Kiev att Finland stöder Ukraina i att reformera det ukrainska samhället. 

"Vi är här för att konkret bidra till byggandet av Ukrainas energisystem, genomförandet av en ren omställning i Ukraina och reparationen av miljöskador. Finland hjälper aktivt Ukraina både i kriget och i återuppbyggnaden efter kriget. Tillsammans med Tyskland och Bulgarien bär vi ledningsansvaret för den artikel om miljörätt som ingår i Zelenskyjs fredsplan, det vill säga vi hjälper Ukraina i kartläggningen av miljöskador så att Ryssland kan ställas till svars för sina gärningar”, säger minister Mykkänen.

I Kiev besökte minister Mykkänen också ett daghem som renoverats med finansiering från Nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco och ett bostadsområde som drabbats av en robotattack.

Finlands arbete i det internationella samarbetet kring miljöskador är en del av det fredsinitiativ som president Zelenskyj lade fram 2022. Finlands miljöcentral och Meteorologiska institutet stärker den ukrainska förvaltningens handlingsberedskap när det gäller att bedöma, verifiera och sprida information om miljöskador i samarbete med ukrainska partnerorganisationer. Utrikesministeriet håller också på att färdigställa sitt stödbeslut gällande FN:s miljöprogram UNEP:s verksamhet i Ukraina. Med hjälp av stödet skapar man kontakter till andra projekt som FN genomför i Ukraina, vilket gör att resultaten av de finländska myndigheternas arbete kan utnyttjas i större utsträckning. Bedömningen av miljöskadorna orsakade av kriget och minskningen av miljöriskerna är en av rekommendationerna i den i Kiev i februari publicerade rapporten av en arbetsgrupp på hög nivå. 

På samma gång var företrädare för finländska företag på besök i Kiev under ledning av East Office, och de deltog delvis i samma möten. Företagen hade möjlighet att berätta om sitt kunnande och om olika lösningar som kan vara till nytta vid återuppbyggnaden av Ukraina och den gröna omställningen.

Mer information

Leevi Hietanen (förfrågningar om intervjuer med ministern, i Kiev den 8 mars)
Minister Mykkänens ledamotsassistent
+358 50 4751 032

Henna Haapala (i Helsingfors)
råd för internationella ärenden
miljöministeriet
+358 295 250 070