Hoppa till innehåll

Miljöministeriet ber om utlåtanden om ändringar i naturvårdslagen – ändringsförslagen gäller förnybar energi

miljöministeriet
Utgivningsdatum 26.2.2024 13.30 | Publicerad på svenska 28.2.2024 kl. 9.01
Nyhet

Regeringens proposition med förslag till ändring av naturvårdslagen gäller direktivet om förnybar energi, RED III. Utlåtanden kan lämnas fram till den 22 mars.

Direktivet om förnybar energi, RED III, trädde i kraft i november 2023. De ändringar i direktivet som har samband med naturvårdslagstiftningen ska genomföras före den 1 juli 2024. Till direktivet om förnybar energi fogades två artiklar som hör till naturvårdslagens tillämpningsområde. Miljöministeriet ber om utlåtanden om ändringsförslag som hänför sig till genomförandet av direktivet.

I syfte att genomföra RED III-direktivet föreslås i lagen en bestämmelse enligt vilken den miljökonsekvensbedömning och den Naturabedömning som utförs i samband med projekt för produktion av förnybar energi alltid ska utföras samtidigt, vilket gör beredningen av dessa projekt smidigare. Dessutom preciseras begreppet ytterst viktigt allmänt intresse, som hänför sig till det nationella genomförandet av EU:s naturvårdsdirektiv, så att projekt för förnybar energi alltid omfattas av begreppet. Till följd av detta kan projekt beviljas undantag från de bestämmelser i naturvårdslagen som gäller artskydd och nätverket Natura 2000, om de övriga förutsättningar som anges i lagen uppfylls. Bestämmelsen i fråga gäller för närvarande fram till utgången av juni med stöd av en temporär förordning av Europeiska unionens råd om påskyndande av utbyggnaden av förnybar energi.

Mer information

Leila Suvantola
lagstiftningsråd
tfn 029 5250 433
[email protected]

Tillbaka till toppen