Hoppa till innehåll

Miljöministeriet ber om utlåtanden om riktlinjerna för utvecklandet av BSP-lagstiftningen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 1.2.2024 8.04
Pressmeddelande

Ett projekt för att utveckla BSP-lagstiftningen har inletts vid miljöministeriet. BSP-sparande är mycket populärt, men lagstiftningen kring det är svårbegriplig och delvis föråldrad. En tydligare lagstiftning gynnar såväl dem som överväger ägarboende som bostadssparare och dem som beviljar bostadslån. De olika alternativen för revidering av lagstiftningen har sammanställts till en promemoria med riktlinjer som kan kommenteras från den 1 februari till den 1 mars 2024.

Syftet med bostadssparpremiesystemet (BSP) är att öka det långsiktiga bostadssparandet och förbättra möjligheterna att skaffa en första bostad. BSP-lagstiftningen har under fyrtio år reviderats i delar, och därför behöver lagstiftningen nu revideras som en helhet.

I detta lagberedningsprojekt bereds ett förslag till ny lagstiftning. Avsikten är att de grundläggande elementen i BSP-systemet – sparande, räntestöd och statsborgen – förblir desamma, men lagstiftningen revideras grundligt så att den motsvarar dagens krav och behov. I den reviderade lagstiftningen råder balans å ena sidan mellan bankernas perspektiv och perspektivet hos dem som köper sin första bostad och å andra sidan mellan statens risk och ett effektivt riktat stöd.

Målet är i synnerhet att göra BSP-lånet mer flexibelt för låntagaren. Nu är BSP-lånet i praktiken på många sätt mindre flexibelt än ett så kallat vanligt bostadslån. Detta har lyfts fram av såväl banker som bostadsköpare.

Syftet med remissbehandlingen är att få respons på förslagen redan i början av beredningen. Under beredningen begrundas de förslag som räknas upp i promemorian med riktlinjer ingående. Alla ändringar som nämns i promemorian förverkligas inte som sådana, utan avsikten är att välja ut de ändringar som med tanke på ett välfungerande BSP-system och uppmuntrande till bostadssparande utgör den bästa helheten.

Mer information

Satu Eronen
regeringssekreterare
[email protected]
tfn 0295 250 180

Mikko Friipyöli
specialsakkunnig
[email protected]
tfn 0295 250 375

Nyckeln till tillväxt