Hoppa till innehåll

Miljöministeriet inleder en utredning om bostadsrättsbostäder

miljöministeriet
Utgivningsdatum 28.5.2024 10.03
Pressmeddelande
kerrostalo lähiössä

Utredningen om bostadsrättsbostäder ska analysera vilka konsekvenser slopandet av den statliga finansieringen av nyproduktion har för sammanslutningar som äger bostadsrättshus. Genom utredningen söker man kostnadseffektiva lösningar på problemen i bostadsrättssystemet. De lösningar som presenteras i utredningen ska ta hänsyn till boendetryggheten för de boende och även i övrigt vara rättvisa för de boende.

Bostadsrättssystemet, som har funnits i över 30 år, har med åren har blivit oflexibelt och problematiskt ur de boendes, bostadsrättsbolagens och statens synvinkel. De permanenta användnings- och överlåtelsebegränsningar som gäller bostadsrättshus ökar de ekonomiska riskerna. Enligt användningsbegränsningarna ska bostäderna permanent hållas i bostadsrättsanvändning även om marknadsläget förändras. Överlåtelsebegränsningarna hindrar bostadsrättsbolagen från att avstå från bostadsrättshus där bostäder står tomma.

Bostadsrättshusen blir också allt äldre. Ombyggnadskostnaderna höjer vederlagen i framtiden, och staten är borgensman för de lån som behövs för byggandet och ombyggnaden. Allt detta ökar de ekonomiska riskerna. Om de ekonomiska problemen hopar sig, kan de boende löpa risk att förlora bostadsrättsavgiften. Avsikten är att den utredning som nu inleds ska bli klar hösten 2024. Efter det börjar man bereda lagändringar. Utredningen genomförs av en utomstående aktör med utvecklingsfinansiering från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet.

Den 23 april inledde miljöministeriet i samarbete med Helsingfors, Esbo, Vanda, Tammerfors, Åbo, Uleåborg, Jyväskylä, Kuopio och Lahtis en utredning om en boendeform mellan hyresboende och ägarboende. Utredningen genomförs av teknologie doktor Matti Kuronen samt direktör och chefsekonom Juhana Brotherus. Syftet men Kuronens och Brotherus utredning är att bedöma behovet av en mellanform mellan hyresboende och ägarboende på ett mer allmänt plan och att vid behov föreslå ny modell. Den utredning om bostadsrättsbostäder som nu inleds granskar vilka konsekvenser slopandet av det statliga stödet för nyproduktion har för bostadsrättsbeståndet och söker lösningar på de ekonomiska risker som följer av det oflexibla bostadsrättssystemet.

Mer information

Anu Karjalainen
lagstiftningsråd
tfn 029 525 0067
[email protected]

Emma-Stina Vehmanen
specialsakkunnig
tfn 040 847 1992
[email protected]