Hoppa till innehåll

Miljömötet Stockholm+50 – 50 år av miljöåtgärder

miljöministeriet
Utgivningsdatum 31.5.2022 10.03
Pressmeddelande
Stockholm

FN:s högnivåmöte Stockholm+50 hålls i Stockholm 2.6–3.6.2022. Vid mötet firas jubileumsåret för FN:s första miljökonferens, utvärderas de miljöåtgärder som vidtagits under de senaste 50 åren och presenteras konkreta rekommendationer för att förbättra miljöns tillstånd.

FN:s första konferens om mänsklig miljö ordnades 1972 i Stockholm, och i samband med konferensen grundades FN:s miljöprogram UNEP och flera internationella miljöavtal. Konferensen har varit en viktig milstolpe för utvecklingen av den internationella miljöförvaltningen och det internationella miljösamarbetet, och miljöprogrammets inrättande firas årligen på Världsmiljödagen den 5 juni. 

Mötet Stockholm+50, vars 50-årsjubileum firas i år, för samman staternas högsta ledningar, ministrar, intressegrupper och företag för att diskutera en hållbarare framtid och konkreta åtgärder för att förbättra miljöns tillstånd.

”Miljöproblemen känner inte till statsgränser, och därför måste vi arbeta tillsammans för att finna lösningar. FN:s miljöprogram har redan i 50 års tid främjat det internationella samarbetet för att lösa centrala miljöutmaningar. Betydande framgångar har gjorts genom tiderna, till exempel bekämpningen av ozonuttunningen. Just nu behöver vi mer internationellt samarbete än någonsin tidigare för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och klimatkrisen", säger miljö- och klimatminister Emma Kari.

Finland har en viktig roll i mötet som ordförande för en av ledarskapsdialogerna och som föregångare inom hållbar utveckling

Stockholm+50 består av fyra plenum och tre ledarskapsdialoger. Ordförande för mötet är Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och Kenyas miljö- och skogsminister Keriako Tobiko.

Den första ledarskapsdialogen fokuserar på sätt att förnya människans förhållande till naturen, på hållbar produktion och konsumtion samt på förslag till lösningar på problemen med föroreningar. I alla utvecklingsförslag beaktas rättvisa och jämlikhet mellan generationerna. I den andra dialogen diskuteras hållbar återhämtning från covid-19-pandemin. Nya innovationer och teknologier samt effektivisering av det internationella samarbetet har en central roll i diskussionen.

Finlands representant Emma Kari har utsetts till ordförande för den tredje dialogen tillsammans med Egyptens miljöminister Yasmine Fouad. Dialogen ordnas fredagen den 3 juni och hänför sig till finansieringen av den gröna omställningen och till den hållbarhetsförändring som omfattar hela samhället.

"Fossila lösningar stöds fortfarande mer än grön omställning ute i världen. I dialogen vill vi lyfta fram praktiska lösningar för att ändra den här riktningen. Det är betydelsefullt att Finland i egenskap av medordförande kan vara en föregångare när det gäller hållbar utveckling i det internationella samfundet och att vi kan dela med oss av våra erfarenheter till exempel av att gynna rena lösningar i beskattningen och av att påskynda den gröna omställningen genom olika stöd", säger minister Kari.

Finlands och EU:s mål är att öka finansieringen av hållbar utveckling och slopa skadliga stöd

Vid mötet representeras Finland av en bred delegation under ledning av miljö- och klimatminister Emma Kari. Delegationen består av sakkunniga och tjänstemän från ministerier, forskningsinstitut och organisationer. Från Finland deltar också sju ungdomsdelegater, vilket gör det möjligt för unga att få sina röster hörda.

Finland vill främja lösningar som svarar på centrala miljöutmaningar och uppmuntrar till en grön omställning som omfattar hela samhället, till exempel med hjälp av cirkulär ekonomi. Finland anser att det är viktigt med en global rättvisa som baserar sig på FN:s råd för mänskliga rättigheters resolution om att varje människa har rätt till en ren och välmående miljö. Man vill särskilt främja de ungas och ursprungsfolkens delaktighet i beslutsfattandet. 

Mötets ordförandeländer Sverige och Kenya bereder ett sammandrag av beslutsfattarnas diskussioner som ska utgöra mötets slutdokument. Trots att det egentligen inte förs förhandlingar vid mötet i Stockholm har EU berett gemensamma budskap som Finland har deltagit aktivt i. EU ämnar lyfta fram vikten av att integrera naturkapitalet i nationalräkenskaperna och förstärka kopplingarna mellan klimatfinansieringen och biodiversitetsfinansieringen. Viktiga mål är också slopandet av stöd som är skadliga för miljön, mätningen av den ekonomiska risken i anslutning till förlusten av biologisk mångfald samt hållbar konsumtion och produktion.

Mer information

Marjaana Kokkonen
konsultativ tjänsteman
+358 295 250 025
[email protected]

Riikka Yliluoma
Ministerns specialmedarbetare 
+358 295 250 091
[email protected]

Tillbaka till toppen