Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Miljöskyddet i anslutning till gruvor förbättras genom lagprojekt

miljöministeriet
Utgivningsdatum 7.3.2023 12.13
Pressmeddelande

Syftet med miljöministeriets nya lagberedningsprojekt är att höja nivån på miljöskyddet under gruvornas hela livscykel. Avsikten är bland annat att förebygga och minska verksamhetens långvariga miljökonsekvenser och säkerställa miljöskyddet i anslutning till gruvor i alla situationer. 

I projektet kompletteras såväl bestämmelserna om utvinningsavfall som de säkerheter som enligt miljöskyddslagen krävs av gruvor. Samtidigt revideras bestämmelserna om planer som styr miljöskyddet i anslutning till gruvor.

Den nationella lagstiftningen om utvinningsavfall motsvarar inte helt kraven i EU:s direktiv om hantering av avfall från utvinningsindustrin. Det finns brister särskilt i de planer som gäller utvinningsverksamheten: avfallshanterings- och avstängningsplanerna samt en regelbunden översyn av planernas innehåll. Också bestämmelserna gällande kraven på innehållet i tillståndsansökan och tillståndsbeslut som gäller utvinningsavfall behöver kompletteras för att göra prövningen av miljötillstånd för gruvor smidigare. 

För att förebygga långvariga miljökonsekvenser ska gruvornas verksamhet och avfallshantering planeras med beaktande av en stängning genom att redan i planeringsskedet utarbeta så heltäckande avfallshanterings- och avstängningsplaner som möjligt och sedan uppdatera dem regelbundet i takt med att verksamheten framskrider. Med tanke på miljökonsekvenserna under gruvornas hela livscykel är också vattenhanteringsplanen och kontrollplanen viktiga.

Miljöskyddslagen kräver att gruvorna ställer säkerheter för avfallshanteringen. Med avfallssäkerheten täcks kostnaderna för avfallshanteringsskyldigheten i anslutning till gruvor, såsom stängning av bassänger för anrikningssand och gråbergsområden och efterföljande behandling och kontroll av lakvatten samt för iståndsättning av det markområde som påverkas av deponin. Säkerheten täcker dock inte alla åtgärder för vattenhantering och vattenbehandling som hör till en miljösäker stängning och efterbehandling av gruvor, iståndsättning och landskapsanpassning av hela verkningsområdet för gruvdriften samt för uppföljning och kontroll efter att verksamheten har upphört. 

Syftet med projektet är dessutom att utreda vilka faktorer i lagstiftningen som eventuellt hindrar eller begränsar en återvinning och produktifiering av utvinningsavfall och hur lagstiftningen kan främja en miljösäker cirkulär ekonomi för utvinningsavfall.

Projektet pågår fram till våren 2025, då statsrådet har för avsikt att överlämna propositionen till riksdagen. Beredningsarbetet utförs som tjänsteuppdrag vid miljöministeriets klimat- och miljöskyddsavdelning, och intressentgrupperna hörs på olika sätt i takt med att arbetet framskrider.

Vid beredningen utnyttjas utredningen om kostnaderna för och miljöskyddskonsekvenserna av en utvidgning av säkerheten för avfallsbehandling inom gruvdriften som publicerades hösten 2022 som en del av statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet, samt de konsekvensbedömningar som görs under projektets gång. 

Riksdagen förutsatte i sitt uttalande den 20 februari 2023 i samband med godkännandet av ändringen av gruvlagen att arbets- och näringsministeriet och miljöministeriet tillsammans utreder om de åtgärder som ingår i avfallshanteringsplanen enligt förordningen om utvinningsavfall beaktas i tillräcklig utsträckning i avfallssäkerheten samt hur avfallshanteringsplanen bättre kan beaktas i gruvtillståndsprocessen. I ekonomiutskottets betänkande om lagändringen (EkUB 41/2022 rd) ansåg utskottet det vara viktigt att regleringen av utvinningsavfall och säkerhetssystemet för gruvdrift bedöms på ett heltäckande sätt.

Säkerhetsbestämmelserna för gruvor har under den senaste tiden utvecklats både i gruvlagen som nyligen ändrats och i miljöskyddslagen, när bestämmelserna om säkerheter för avfallshanteringen ändrades 2022.

Ytterligare information:

Lagstiftning om utvinningsavfall: Sirkku Jaakkola, regeringssekreterare, tfn 0295 250007, [email protected] 

Bestämmelser om säkerheter för gruvor: Sini Pietilä, regeringssekreterare, tfn 0295 250366, [email protected]

 
Tillbaka till toppen