Hoppa till innehåll

Minister Mykkänen: Förstörelsen av flodpärlmusslor ger lärdomar med tanke på utvecklingen av rutinerna och regleringen inom skogsbranschen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2024 17.05 | Publicerad på svenska 30.8.2024 kl. 12.51
Pressmeddelande

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen och aktörerna inom skogsbranschen träffas den 10 september. Vid miljöministeriet kartläggs eventuella ytterligare åtgärder för att trygga hotade livsmiljöer.

Miljö- och klimatminister Mykkänen har bjudit in aktörer inom skogsbranschen till en gemensam diskussion och har inom miljöförvaltningen inlett en kartläggning av eventuella åtgärder för att säkerställa att en motsvarande omfattande förstörelse inte sker på nytt.

”I ljuset av de senaste nyheterna accentueras skogsbranschens ansvar allt mer. När det tyvärr nu också har framkommit en annan brottsmisstanke som gäller musslor, måste branschen återskapa förtroendet för att ord och gärningar stämmer överens”, betonar minister Mykkänen.

Ministern träffar aktörer inom skogsbranschen den 10 september. Till mötet har kallats företagen i Skogsindustrins arbetsutskott, det vill säga UPM, Metsä Group, Stora Enso, Tervakoski, Versowood, Kuhmo och Sappi Finland samt Forststyrelsen och en företrädare för Finlands Sågindustri rf:s ordförandeföretag.
 
”Vi vill att de största virkesköparna och branschaktörerna redogör för hur företagen tänker agera så att lagen iakttas och verksamheten motsvarar löftena i hela leveranskedjan”, säger Mykkänen.
 
Ministern har också bett tjänstemannakåren bedöma hurdana lagändringar eller andra åtgärder som behövs för att motsvarande inte ska ske på nytt.

”Det bör utredas om vi på ett effektivare sätt kan förhindra försummelser genom att precisera lagstiftningen om skydd av hotade arter. Detta kan till exempel innebära definitioner för skyldigheten att vara konsekvensmedveten, skadeståndsansvaret eller förstörelse av livsmiljöer. Men lagar bör inte stiftas förhastat, utan efter noggrant övervägande och med stöd av analys.”

Mer information

Lyydia Ylönen
Minister Mykkänens specialmedarbetare
p. 050 476 1341
[email protected]

Tarja Haaranen
Överdirektör
p. 0295 250 282
tarja.haaranen(at)gov.fi