Hoppa till innehåll

Nästan 10 miljoner euro för att eliminera långtidsbostadslösheten

miljöministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.5.2024 13.57
Pressmeddelande

I tilläggsbudgeten föreslås ett tillägg på 1,65 miljoner euro för miljöministeriets program för att eliminera långtidsbostadslöshet. Med de medel som allokerats för långtidsbostadslöshet kommer man att utveckla samarbetet mellan staten, städerna och välfärdsområdena. Målet med programmet är att eliminera långtidsbostadslösheten före 2027.

Regeringsprogrammet för Petteri Orpos regering tar särskilt sikte på att eliminera långtidsbostadslösheten. Utöver det belopp på 1,65 miljoner euro som föreslås i tilläggsbudgeten har det i planen för de offentliga finanserna reserverats 3,65 miljoner euro för programmet för 2025 och 4,65 miljoner euro för 2026.

”Att eliminera långtidsbostadslösheten är ett centralt mål i regeringens bostadspolitik. Programmet för att eliminera långtidsbostadslöshet, som genomförs tillsammans med städer, välfärdsområden och organisationer, spelar en viktig roll i detta. Dessutom strävar vi efter att förbättra situationen för bostadslösa bland annat genom att effektivare rikta subventionerade ara-bostäder till dem som har svårt att hitta en bostad på marknaden”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Enligt en utredning om bostadslöshet som gjorts av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Ara, fanns det i fjol cirka tusen långtidsbostadslösa personer i Finland. Enligt utredningen har långtidsbostadslösheten minskat särskilt i Helsingfors. I andra stora städer har utvecklingen av långtidsbostadslösheten varit mer varierande, och i arbetet mot bostadslöshet finns det fortfarande mycket att göra under de kommande åren.

För att minska långtidsbostadslösheten krävs långsiktigt samarbete

Utöver städerna och kommunerna spelar också välfärdsområdena i dagens läge en betydande roll i arbetet mot bostadslöshet. Nio städer och välfärdsområden är inbjudna att delta i programmet, och tillsammans med dem ska man nu börja utarbeta närmare mål och planer för att eliminera långtidsbostadslösheten.

”Det är fint att regeringen har lyft fram minskningen av bostadslösheten som ett av de centrala målen i sin bostadspolitik och allokerar separat finansiering för detta. Syftet med programmet och finansieringen är att säkerställa att åtgärderna för att eliminera långtidsbostadslösheten framskrider i hela Finland. Det är särskilt viktigt att se till att samarbetet mellan städerna och välfärdsområdena är smidigt. Städerna och regionerna har förbundit sig starkt till detta gemensamma arbete”, säger Helsingfors borgmästare och ledningsgruppens ordförande Daniel Sazonov.

För programmet har det tillsatts en ledningsgrupp som bjöd in alla aktörer som genomför programmet till programgruppen. Ledningsgruppen har sammanträtt två gånger. Programgruppen har sitt första möte i slutet av maj. Då ska guppen diskutera nuläget i städernas och välfärdsområdenas arbete mot bostadslöshet.

Det praktiska genomförandet av programmet sker regionalt. Det regionala arbetet inleds den 27 maj 2024. Då sammanträder programgruppen för att gå igenom nuläget i städernas och välfärdsområdenas arbete mot bostadslöshet och inleda det regionala arbetet.
Målet är att varje stad och välfärdsområde som deltar i programmet ska göra upp en lokal plan för att eliminera långtidsbostadslöshet. Genom programmet säkerställs att alla långtidsbostadslösa får den hjälp och det stöd de behöver i sin livssituation. 

Mer information

Hanna Kettunen
specialsakkunnig
tfn 0295 250 010
[email protected]

Emma-Stina Vehmanen
Specialmedarbetare
tfn 040 847 1992
[email protected]

Daniel Sazonov
ordförande för ledningsgruppen
tfn 045 129 6812
[email protected]

Orpos regeringsprogram