Hoppa till innehåll

Nytt program syftar till att eliminera långtidsbostadslöshet

miljöministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2023 15.49
Pressmeddelande

Miljöministeriet har tillsatt ett program för att eliminera långtidsbostadslöshet. Målet med det nya programmet är att eliminera långtidsbostadslösheten före 2027.

Enligt en utredning av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) fanns det år 2022 mer än 1 100 långtidsbostadslösa personer i Finland. Det är 185 färre personer än året innan. Ännu 2008 var antalet personer som varit bostadslösa i mer än ett år eller som varit bostadslösa upprepade gånger under tre års tid cirka 3 600.

”Vi har rört oss i rätt riktning och vi måste hålla fast vid det goda arbetet. Långtidsbostadslösheten är dock fortfarande ett allvarligt problem, eftersom var och en har rätt till ett eget hem. Vi arbetar målmedvetet för att det inte ska förekomma långtidsbostadslöshet i Finland”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Det har länge gjorts stora insatser för att lösa problemet med bostadslöshet, och problemets komplexitet är välkänt. Utifrån tidigare arbete vet man att många långtidsbostadslösa utöver en boendelösning som passar dem även behöver olika social- och hälsovårdstjänster. De kan ha ekonomiska svårigheter, missbruksproblem och psykisk ohälsa. Alla klarar inte av att bo i en vanlig bostad ens med hjälp av starkt stöd, utan för dem behövs små enheter för stödboende.

Ärenden som faller inom miljöministeriets och social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde, det vill säga bostäder och tjänster som stöder boendet, utgör kärnan i arbetet för att minska långtidsbostadslösheten. Utöver det nära samarbetet mellan förvaltningsområdena intensifierar programmet ytterligare samarbetet mellan städerna, välfärdsområdena och staten.

”Regeringens mål är ambitiöst, men det kan uppnås genom målmedvetet arbete. Under de olika regeringsperioderna har Finland konsekvent vidtagit åtgärder för att minska bostadslösheten och det råder ett brett samhälleligt samförstånd om hur viktig frågan är. Under den pågående perioden finns det skäl att fästa särskild uppmärksamhet vid att säkerställa ett smidigt samarbete mellan städerna, välfärdsområdena och staten”, säger Helsingfors biträdande borgmästare Daniel Sazonov, som är ordförande för programmets ledningsgrupp.

I enlighet med regeringsprogrammet anvisas permanent finansiering för elimineringen av långtidsbostadslöshet. Det program som ska inledas gör upp en noggrannare plan för hur finansieringen ska riktas.

Bostadsenheter som är avsedda för långtidsbostadslösa finansieras dessutom med ARA:s investeringsunderstöd för grupper med särskilda behov och med räntestödslån. De städer och välfärdsområden som deltar i programmet har rätt att ansöka om finansiering för investeringar för eliminering av långtidsbostadslöshet och för utveckling och ibruktagande av social- och hälsovårdstjänster.

Arbetet för att motarbeta all bostadslöshet stöds dessutom av åtgärder genom vilka statsunderstödda hyresbostäder riktas till dem som behöver dem mest samt av arbete för att förebygga vräkning, såsom boenderådgivning. Bostadsutbudet påverkar bostadslösheten, och därför främjar regeringen bostadsmarknadens funktion och ett tillräckligt bostadsbyggande, i synnerhet i tillväxtcentrumen, bland annat genom de pågående MBT-avtalsförhandlingarna.

För programmet har det tillsatts en ledningsgrupp som sammankallar alla aktörer som genomför programmet till programgruppen. Programmets mandatperiod varar från den 1 januari 2024 till den 31 december 2026.

Mer information

Tommi Laanti
bostadsråd
tfn 0295 250 146
[email protected]

Daniel Sazonov
biträdande borgmästare
tfn 045 129 6812
[email protected]

Orpos regeringsprogram