Hoppa till innehåll

Orimattila stad har fått tillstånd att lösa in ett område för samhällsbyggande

miljöministeriet
Utgivningsdatum 6.2.2024 10.47
Nyhet

Miljöministeriet har beviljat Orimattila stad tillstånd att lösa in ett område på 21,6 hektar.

Områdets läge i norra delen av staden mellan Lahtisvägen och tågbanan är fördelaktigt med tanke på trafiken. Orimattila har motiverat ansökan med en växande efterfrågan på företagstomter i stadens centrala tätort. För området har utarbetats en plan för en ny väg från Sampola industriområde till Lahtisvägen. Vägen löper delvis på det område som staden ska lösa in.

Att enligt generalplanen bygga ett arbetsplatsområde på området som Orimattila stad redan äger norr om den mark som staden löser in, kräver att det byggs en gata genom det inlösta området. På grund av delade meningar om priset har det inte varit möjligt för Orimattila stad att köpa området på frivillig väg.

Miljöministeriet fattar beslut om ansökningar där kommuner ansöker om tillstånd att lösa in mark som är nödvändig för samhällsbyggande eller för kommunens planmässiga utveckling. Ministeriet bedömer om ansökan uppfyller de förutsättningar för inlösen som anges i markanvändnings- och bygglagen. Genom miljöministeriets beslut tas inte ställning till inlösningsersättningen. Ersättningen fastställs av inlösningskommissionen vid Lantmäteriverkets inlösningsförrättning.

Mer information:

Maaret Stenström
miljöråd
tfn 0295 250 277
[email protected]

Tillbaka till toppen