Hoppa till innehåll

Överenskommelse om utfasning av fossila bränslen vid klimatmötet i Dubai

miljöministeriet
Utgivningsdatum 13.12.2023 10.36 | Publicerad på svenska 13.12.2023 kl. 14.42
Pressmeddelande
Foto: COP28 / Christopher Pike, Flickr

FN:s klimatmöte COP28 i Dubai avslutades på övertid efter svåra förhandlingar. Man nådde en historisk överenskommelse om skrivningarna om fossila bränslen, men målet på 1,5 grader vilar på bräcklig grund. För att uppnå målet krävs det brådskande ytterligare insatser av de olika länderna, särskilt av de stora ekonomierna.

Inför klimatmötet COP28 i Förenade arabemiraten fanns höga förväntningar. Vid mötet avslutades den första femårsöversynen av Parisavtalet (Global Stocktake), där man bedömde vilka åtgärder som behövs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

EU och andra länder som driver ambitiösa klimatåtgärder ville vid mötet komma fram till ett historiskt beslut om utfasning av fossila bränslen. Under slutskedet av mötet fördes en exceptionellt hård armbrytning om skrivningarna om fossila bränslen. I den slutliga beslutstexten uppmanas länderna att avstå från fossila bränslen inom energiproduktionen. Åtgärderna bör accelereras under detta kritiska decennium. Utsläppen bör minskas globalt med 43 procent fram till 2030 i enlighet med den mellanstatliga klimatpanelen IPCC:s rekommendationer.

”Skrivningen om fossila bränslen är den starkaste formulering som det var möjligt att uppnå vid detta möte. Jag ser slutresultatet som ett viktigt steg mot en koldioxidsnål värld. Framför allt är detta ett starkt budskap till företagsvärlden om att penningflödena bör riktas till produktion av ren energi”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Länderna kom överens om att tredubbla produktionen av förnybar energi och fördubbla energieffektiviteten före 2030. I beslutet ingår en för Finland viktig skrivning om att alla rena energiformer ska beaktas som en del av energiomställningen. 

”Kärnkraften är en del av lösningen, om det är så att vi verkligen vill göra oss av med fossila bränslen under vår tid. Tillsammans med en betydande grupp länder uttalade vi oss om behovet av att mångfaldiga kärnkraftsproduktionen globalt så att fossila bränslen kan fasas ut. Lyckligtvis förstår man detta bättre nu än för tio år sedan”, säger Mykkänen.

Trots att Finland och EU ursprungligen strävade efter ambitiösare formuleringar om utfasning av fossila bränslen, lyckades man förbättra avtalstexten avsevärt jämfört med ordförandelandets ursprungliga beslutsförslag.

”EU lyckades skapa en stark samarbetsfront med de länder som driver en ambitiös klimatpolitik. Slutligen genomdrev merparten av länderna kravet på skarpa formuleringar i beslutstexten gällande utfasning av fossila bränslen. Det finns ett starkt globalt stöd för snabba och effektiva klimatåtgärder. Det är också anmärkningsvärt att detta beslut fattades just i Förenade arabemiraten, som är ett oljeproducerande land”, säger Finlands chefsförhandlare Marjo Nummelin.

Vid mötet kom man också överens om en närmare definition av det globala anpassningsmålet. Med hjälp av dessa definitioner kommer man att övervaka framstegen mot detta mål under de kommande åren. 

Redan på den första mötesdagen enades parterna om fonden för klimatskador. Hittills har över 700 miljoner dollar samlats in till fonden.

FN:s nästa klimatmöte COP29 ordnas i Baku i Azerbajdzjan. Vid COP29 står klimatfinansieringen i centrum, eftersom avsikten är att vid mötet besluta om ett nytt, kvantitativt klimatfinansieringsmål som gäller alla.

Mer information:

Marjo Nummelin
chefsförhandlare i klimatfrågor
tfn 0295 250 227
[email protected]

Outi Honkatukia
Chef för klimatenheten
tfn 050 341 1758
[email protected]