Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Övergången till en cirkulär ekonomi inleder en reform av avfalls- och produktinformationssystemet

miljöministeriet
Utgivningsdatum 13.4.2021 9.35
Pressmeddelande

Övergången till en cirkulär ekonomi förutsätter allt mer heltäckande och tillförlitlig information om avfall och produkter. Miljöministeriet har inlett ett projekt för att utveckla de informationssystem som används för insamling av avfalls- och produktinformation.

Avfalls- och produktinformationssystemet betjänar statsförvaltningen, myndigheterna, kommunerna, företagen, forskarna och allmänheten. I systemet samlas information om det avfall som uppkommer, om avfallshanteringen och till exempel om produkter som omfattas av producentansvaret, såsom förpackningar. Informationen används bland annat inom miljötillsyn, framställning av statistik, forskning, utvecklande av avfallshanteringen, främjande av cirkulär ekonomi och EU-rapportering.

Tack vare informationssystemet i fråga kan Finland bättre följa upp hur återvinningsmålen uppnås och uppfylla EU:s nya rapporterings- och uppföljningsskyldigheter. För insamlingen av rapporteringsuppgifter bereder man i den nationella lagstiftningen nya bokförings- och informationsskyldigheter för verksamhetsutövarna.

Inom ramen för projektet utvecklas de informationssystem som redan är i bruk och skapas de nya delar som behövs. Ett centralt system som utvecklas är den elektroniska tjänsten för övervakningen av miljöskydd (YLVA), via vilket företagen lämnar de uppgifter som behövs för övervakningen. Andra system som ska utvecklas är tillståndstjänsten för miljöärenden, producentregistret, avfallshanteringsregistret, datasystemet för markens tillstånd, systemet för internationella avfallstransporter och Materialtorget. En av de nya delar som skapas är ett register över uppgifterna i de förflyttningsdokument som används vid avfallstransporter inom Finland.

I det kommande avfalls- och produktinformationssystemet blir det lättare att föra in uppgifter, när användbarheten förbättras och satsningar görs på elektronisk dataöverföring. Målet är att enskilda uppgifter förs in i systemet endast en gång. För företagen skapas möjligheter att utnyttja egna rapporteringsuppgifter, myndigheterna får bättre möjligheter att granska uppgifterna och informationen publiceras i mån av möjlighet.

Möjlighet att påverka utvecklingsarbetet i uppföljningsgruppen

De som använder avfalls- och produktinformationssystemet och andra som är intresserade av projektet kan följa med projektet och påverka utvecklingen vid olika möten som ordnas av projektets uppföljningsgrupp. Det första informationsmötet hålls på distans den 11 maj kl. 13.00–15.00. I takt med att projektet framskrider kommer användare av systemet sannolikt också att bjudas in att testa systemets nya delar och funktioner.

Mer information

Jenni Lehtonen, specialsakkunnig, miljöministeriet, [email protected], tfn 0295 250 066

Eini Lemmelä, specialsakkunnig, miljöministeriet, [email protected], tfn 0295 250 032

Krista Mikkonen
 
Tillbaka till toppen