Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Rundabordsforumet för klimatpolitik sammanträder för att diskutera den klimatpolitiska planen fram till 2035

miljöministeriet
Utgivningsdatum 30.4.2021 8.09
Pressmeddelande

Rundabordsforumet för klimatpolitik sammanträder för åttonde gången måndagen den 3 maj. Temat för mötet är den klimatpolitiska planen på medellång sikt. Rundabordsforumet ska diskutera planens målsättningar och åtgärder samt hur rättvisan kan beaktas vid beredningen av planen.

Den klimatpolitiska planen på medellång sikt uppdateras så att den motsvarar regeringens mål om ett klimatneutralt Finland 2035. Planen gäller sektorerna utanför utsläppshandelssystemet, det vill säga den så kallade ansvarsfördelningssektorn. Till den räknas utsläpp från trafiken, jordbruket, separat uppvärmning av byggnader, arbetsmaskiner, avfallshantering och fluorerade växthusgaser (F-gaser).

”Den klimatpolitiska planen på medellång sikt, som ska fastställas i år, är en viktig del i byggandet av ett klimatneutralt Finland. I kampen mot klimatkrisen behövs åtgärder inom alla sektorer. Inom ansvarsfördelningssektorn är åtgärderna för att minska utsläppen från trafiken, jordbruket och uppvärmningen av byggnader de viktigaste”, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen, som är ordförande för mötet.

Genom åtgärderna i den klimatpolitiska planen, och tillsammans med klimat- och energistrategin, genomförs regeringsprogrammets klimat- och energipolitiska mål. Utkastet till klimatpolitisk plan färdigställs sommaren 2021 och överlämnas till riksdagen i form av en redogörelse hösten 2021. Utkastet ska också ut på en remissbehandling där alla kan ge utlåtande.

Som stöd för utarbetandet av planen tillsattes i oktober 2020 en arbetsgrupp med representanter från de centrala ministerierna och från Finlands klimatpanel i egenskap av sakkunnigorgan. Planen har beretts under våren i dialog med olika grupper. I beredningen har man velat satsa på allmänhetens möjligheter att delta och på transparens.

Det medborgarråd som nyligen utvärderat Finlands klimatåtgärder är en av metoderna för interaktiv beredning och det första av sitt slag i Finland. De slumpmässigt utvalda deltagarna begrundade hur rättvisa och effektiva de planerade åtgärderna för att minska utsläppen är. Vid mötet för rundabordsforumet för klimatpolitik presenterar professor Maija Setälä vid Åbo universitet medborgarrådets budskap för rundabordsforumet.

I rundabordsforumet för klimatpolitik deltar ett stort antal aktörer från många olika samhällssektorer. Rundabordsforumet syftar till att skapa en gemensam syn på hur Finland på ett rättvist sätt kan ställa om till ett klimatneutralt samhälle före 2035. Rundabordsforumet stöder den nationella beredningen och verkställigheten av klimatpolitiken.

I sociala medier kan man följa rundabordsforumets aktivitet under hashtaggarna #ilmastonpyöreäpöytä och #klimatneutral2035. Diskussionen om klimatlösningar inom markanvändningssektorn kan man följa med under hashtaggen #fångakolet.

Ytterligare information:

Riikka Yliluoma
Miljö- och klimatministerns specialmedarbetare
tfn 050 414 1682
[email protected]

Jarmo Muurman
Generalsekreterare för rundabordsforumet för klimatpolitik, miljöråd
tfn 0295 250 185
[email protected]

Krista Mikkonen
 
Tillbaka till toppen