Hoppa till innehåll

Statsrådet stödjer förnyande av EU-lagstiftning om utsläpp från industrin

miljöministeriet
Utgivningsdatum 16.6.2022 13.30
Pressmeddelande

Statsrådet stödjer förnyandet av direktivet om industriutsläpp, som utvidgar direktivet att gälla nya industrigrenar. Statsrådet lämnade den 16 juni 2022 en U-skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag till uppdatering av direktivet om industriutsläpp och förnyande av EU:s förordning om utsläppsportaler.

EU-kommissionen publicerade den 5 april 2022 förslag till revidering av direktivet om industriutsläpp och EU:s förordning om utsläppsportaler.

Industriutsläppsdirektivet omfattar alla väsentliga utsläpp i luft och vatten. Avsikten är att direktivet i fortsättningen tillämpas på gruvor, stora nötkreatursgårdar och ackumulatorindustrin. Statsrådet anser att kommissionens förslag om att utvidga tillämpningsområdet på grund av utsläppen som orsakas av dessa anläggningar i huvudsak är befogade.

I Finland finns omkring 1 000 industrianläggningar eller stora boskapsbyggnader som omfattas av direktivet. I fortsättningen föreslås direktivet också omfatta nötkreatursgårdar och allt fler svin- och fjäderfägårdar, vilket i betydlig utsträckning ökar antalet anläggningar som omfattas av direktivet. Direktivet skulle tillämpas på cirka 2 400 anläggningar i Finland.

Direktivet om industriutsläpp har i Finland implementerats genom miljöskyddslagen och de miljötillstånd som krävs av industrianläggningar. Dessa fastställer de tillståndsvillkor som gäller för de enskilda industrianläggningarnas utsläpp.

Ett nytt krav är att ett miljöledningssystem tas i bruk i alla industrianläggningar. Dessutom ska alla industrianläggningar utarbeta en övergångsplan för åren 2030–2050 för utsläppsfri produktion, cirkulär ekonomi och klimatneutral verksamhet. Statsrådet anser att kraven i huvudsak är motiverade.

EU:s utsläppsregister önskas ge mer information om verksamheter som medför risker för förorening av miljön och om utsläpp och avfall från dem.

Kommissionen har som målsättning att 90 procent av industrins utsläpp i luften och i vatten som har betydande miljökonsekvenser ska omfattas av rapporteringsskyldigheten i enlighet med förordningen om utsläppsportaler. Tillämpningsområdena för förordningen om utsläppsportaler och direktivet om industriutsläpp förenhetligas. I framtiden hör en allt fler husdjursgårdar, fiskodlingar och förbränningsanläggningar till tillämpningsområdet för förordningen om utsläppsportaler. I Finland används redan verksamhetsutövarnas elektroniska rapportering, som utvecklas för att uppfylla de nya kraven.

U-skrivelsen upprättas om de ärenden som det fattas beslut om i EU och som till sitt innehåll skulle höra till riksdagens behörighet om Finland inte var medlem i EU. Skrivelsen omfattar det huvud­sakliga innehållet i EU-förslaget och statsrådets ståndpunkt i ärendet. 

Mer information

Direktivet om industriutsläpp: Jaakko Kuisma, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 250442, [email protected]

Förordningen om utsläppsportaler: Juha Lahtela, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 250371, [email protected]

Tillbaka till toppen