Hoppa till innehåll

Understöd för utveckling av kommunernas närrekreationsområden inom programmet Finland i rörelse

miljöministeriet
Utgivningsdatum 2.10.2024 13.17
Pressmeddelande
Kuvituskuva: retkeilyä suolla.
Bild: Mikael Ahlfors.

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland inleder en ansökningsomgång där högst 2,5 miljoner euro i understöd delas ut till kommuner för iståndsättning och utveckling av områden för närrekreation. Ansökningstiden är 22.10–2.12.2024, och projekten ska genomföras 2025.

Miljöministeriet och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland informerar 

Alla kommuner kan ansöka om understöd. Syftet är att skapa högklassiga och lättillgängliga områden för närrekreation och på så sätt uppmuntra fler att röra sig i närnaturen. Understödet delas ut inom ramen för programmet Finland i rörelse, som ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Syftet med programmet är att få alla åldersgrupper att motionera mer. Understödet är också en del av genomförandet av den nationella strategin för friluftsliv.

"Vi i Finland har en speciell möjlighet att ta oss ut i närnaturen för att vistas ute och motionera, ofta till och med direkt från den egna ytterdörren. Trivsamma, fungerande och trygga områden för närrekreation uppmuntrar oss att röra oss i naturen, både ensamma och tillsammans", säger minister Kai Mykkänen.

Närnaturen, friluftslederna och friluftsområdena hör till de populäraste platserna att motionera bland alla åldersgrupper. Områdena för närrekreation är jämlika och avgiftsfria motionsplatser som alla kan använda med låg tröskel. De som bor i Finland använder dessa områden oberoende av ålder, socioekonomisk bakgrund eller medborgarbakgrund. Genom att utveckla förhållandena i rekreationsområdena kan man göra dem mer attraktiva, både för dem som är nya på friluftsleden och för dem som redan nu ägnar sig åt friluftsliv.

De projekt som understöds kan till exempel inbegripa iståndsättning av befintliga friluftsleder och konstruktioner, anläggande av nya leder i närmiljön och tillhörande service, såsom rastplatser eller fågeltorn samt arbete med att märka ut friluftsleder i terrängen och sätta ut skyltar eller förbättra tillgängligheten. Inte bara enskilda kommuner och samkommuner kan ansöka om understöd, utan kommunerna uppmuntras också bilda regionala konsortier för genomförande av gemensamma projekt.

Mer information

Tero Taponen  
enhetschef, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland  
0295 021 467
[email protected]

Miliza Malmelin 
specialsakkunnig, miljöministeriet 
0295 250 176 
[email protected]