Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Den oberoende experten på äldres rättigheter vid FN:s råd för mänskliga rättigheter besöker Finland

Utrikesministeriet
26.10.2021 11.58 | Publicerad på svenska 26.10.2021 kl. 12.10
Pressmeddelande

Claudia Mahler, oberoende expert på äldre personers rättigheter vid FN:s råd för mänskliga rättigheter (MR-rådet), besöker Finland den 26 oktober till 4 november 2021. Besöket är det första besöket i Norden av den självständiga experten på äldres rättigheter sedan mandatet inrättades 2014. Syftet med besöket är att rapportera till MR-rådet om Finlands lagstiftning som gäller äldres rättigheter och om hur rättigheterna tillgodoses. Experten ska presentera sin rapport och rekommendationer till Finland i MR-rådet under höstsessionen 2022, då Finland kommer att vara mål för granskning i rådet.

Under sitt besök i Finland träffar Mahler utrikesminister Pekka Haavisto, social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru. Hon kommer också att träffa flera företrädare för statsförvaltningens ledning, finländska myndigheter och organisationer samt forskare och aktörer inom äldreomsorgen.

Mandatet som oberoende expert på äldres rättigheter är en av MR-rådets expertmekanismer. Finland ger starkt stöd till denna verksamhet. Experterna rapporterar och ger rekommendationer till rådet för mänskliga rättigheter och till staterna.

 

Ytterligare information:

Ann-Mari Fröberg, teamledare, enheten för politiska frågor om mänskliga rättigheter, tfn +358 295 350 896, och Hanna Gehör, utrikessekreterare, tfn +358 295 350 641

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

 

Kontaktperson vid kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR): Hee-Kyong Yoo, tfn +41 79 752 04 81, yoo(at)un.org

Pressmeddelande på webbplatsen för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) (på engelska)

Tillbaka till toppen