Hoppa till innehåll

Ekonomin, Ukraina och Ryssland teman för Tysklands förbundskansler Merkels besök i Finland

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 30.3.2015 17.56 | Publicerad på svenska 30.3.2015 kl. 18.23
Pressmeddelande 173/2015

Statsminister Alexander Stubb träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i statsrådets festvåning måndagen den 30 mars.

Under mötet diskuterades situationen i Ukraina och de framtida relationerna mellan Europeiska unionen och Ryssland. När det gäller utrikesfrågor behandlades också ett stärkande av den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken.

”Endast ett verkställande av Minskavtalet kan lösa krisen i Ukraina. Hela Europeiska unionen ger sitt eniga stöd för denna linje. Samtidigt måste vi uppmuntra Ukraina att fortsätta med sina ekonomiska och samhälleliga reformer. I och med den förändrade säkerhetspolitiska miljön bör Finland ytterligare intensifiera det internationella säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet med våra partnerländer”, säger statsminister Stubb.

De ekonomiska frågor som behandlades var situationen i Grekland och utvecklingen i euroområdet.

”Vi kan se lovande tecken i euroområdets ekonomi, som med fördröjning avspeglas också på Finland. Strukturreformer som stärker konkurrenskraften har dock närmast gjorts i de s.k. programländerna. Strukturreformer, den inre marknaden och frihandeln är den kombination genom vilken vi ännu kan undvika ett förlorat årtionde i Europas ekonomi”, konstaterar Stubb.

Förbundskanslern och statsministern deltog i ett seminarium som ordnades i Helsingfors universitet om Europas säkerhet och konflikten i Ukraina. I sitt anförande behandlade statsminister Stubb Finlands 20 år som medlem av EU, Rysslands förändrade utrikes- och säkerhetspolitik samt förändringarna i Finlands säkerhetspolitiska miljö.

Under sitt besök träffade Merkel även republikens president Sauli Niinistö. Förbundskanslern besökte Finland senast 2006 i samband med Finlands EU-ordförandeskapsperiod. 

Ytterligare information: Lauri Tierala, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 841 7141, och Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 315, statsrådets kansli

Pressmeddelande på tyska
Statsministerns tal vid debatten
Upptagningarna av presskonferenser och debatter: vn.fi/live
Bilder från mötet: flickr.com/photos/FinnishGovernment