Hoppa till innehåll

EU-ministerutskottet behandlade lägesrapporten om Storbritanniens utträdesprocess ur EU

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 31.3.2017 9.29 | Publicerad på svenska 31.3.2017 kl. 12.34
Pressmeddelande 142/2017

EU-ministerutskottet fick vid sitt möte i dag den 31 mars en lägesrapport om Storbritanniens utträdesprocess ur EU. Vid sitt följande möte den 7 april behandlar EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter i fråga om de riktlinjer för utträdesförhandlingarna som Europeiska rådet godkänner den 29 april.

De två viktigaste frågorna som avtalet om utträde ska omfatta gäller medborgarnas rättigheter och Storbritanniens avgifter till EU:s budget. Finlands prioriteringar i fråga om Storbritanniens utträde ur EU är 1) att avtalet om utträde ska trygga de förvärvade rättigheterna hos de EU-medborgare som bor i Storbritannien och de britter som bor på unionens område och 2) att Storbritannien ska ansvara för de ekonomiska förbindelser som landet har ingått när det var medlem i Europeiska unionen.

Beredningen och behandlingen av EU:s och Storbritanniens framtida relation inleds senare.

EU-ministerutskottet behandlade också framtidsdiskussionen mellan EU:s 27 stats- och regeringschefer och uppföljningen av Romförklaringen. I stort sett är det fråga om att fortsätta och intensifiera det arbete som redan pågår. Det viktigaste är att fokusera på att nå konkreta resultat i fråga om tillväxt och säkerhet. 

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Utrikesrådet 3.4
  • Jordbruksrådet 3.4
  • Informellt möte mellan ministrarna för sysselsättning och socialpolitik 3–4.4
  • Informellt möte mellan ministrarna för konkurrenskraft (den inre marknaden, industrin) 6.4

Utrikesrådet ska behandla läget i Syrien, Jemen och Libyen.

Huvudtemat vid jordbruksrådet är förenklingen av grundförordningarna i den gemensamma jordbrukspolitiken i samband med reformen av EU:s finansiella bestämmelser. På agendan finns också det förslag som Finland tillsammans med de övriga nordiska länderna och de baltiska länderna lyfter fram för att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken. Syftet med förslaget är att i synnerhet påverka innehållet i den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833